Речен костур
Костурът е сред най–разпространените риби. Месото му има добри вкусови качества и сравнително малко кости. Може да се консумира варен, печен, опушен, пържен. Месото не е много, затова е по–добре да се приготвя пържен в много мазнина или да се прави супа от него. Приема се за диетичен продукт. Използва се за консерви и филета. При замразяване, филето запазва вкусовите си качества в продължение на 3-4 месеца (при температура -18º С).
Състав и свойства на речния костур:
Костурът е много полезен за кожата и лигавиците, за нервната и храносмилателната системи, регулира захарта в кръвта и е отличен антиоксидант. Месото му съдържа голямо количество фосфор. Фосфорната киселина участва в изграждането на многобройните ферменти (фосфатаза) – основни двигатели на химичните реакции на клетките. Тъканта на нашия скелет се състои от фосфатни соли.
Противопоказания:
Може да предизвика алергична реакция.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.2 мл. |
Белтък | 18.5 гр. |
Мазнини | 0.9 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 82 кал. |
Коментари към Речен костур