Морски костур - ползи за здравето
В природата се срещат около 90 вида морски костур, основно в Атлантическия океан и в северната част на Тихия.
Месото е тлъсто. То се запазва свежо дълго време. Особено популярно е в Япония.
Полезни свойства на морския костур
Костурът е богат на различни хранителни вещества, протеини и витамини, които осигуряват огромни ползи за здравето. Може да се добави към диетата ви в супи, яхнии, печен или пържен.
Съдържанието на мазнини в морския костур може да варира, но обикновено в 100 грама филе се съдържа 1 грам мастни Омега–3 киселини. Тази риба е добър източник на протеини, много е полезна за мозъка. Благодарение на наличието на витамин В12, консумацията на месото допринася за синтеза на ДНК. Морският костур е полезен за кожата, лигавиците, нервната и храносмилателна системи, регулира захарта в кръвта.
В костура се съдържа огромно количество фосфор - около 211 милиграма само за порция от 85 грама, което се равнява на 30% от дневната необходимост за човешките организъм. Той е от съществено значение за здравето на костите. Той и калция помагат за поддържането на здрави кости. Освен това насърчава здравето на венците и зъбния емайл. Благодарение на фосфора, може значително да намалите загубата на костна плътност, минералът помага и на сърдечносъдовата система.
Фосфорът помага за подобряване на храносмилането. Ниацинът и рибофлавинът помагат на метаболитите процеси. Също така облекчава запек, лошо храносмилане, диария и насърчава движението на червата. Фосфорът също така елиминира токсините от тялото и подпомага работата на бъбреците.
Същия минерал има способността да помага за възстановяването на мускулите след натоварване. Приемането на достатъчно фосфор помага на сексуалното здраве - подобрява фригидност, загуба на либидо, импотентност и стимулира подвижността на сперматозоидите.
Фосфорът е жизненоважен за мозъчните клетки, той им помага да изпълняват различните функции. Адекватното количество фосфор повишава мозъчната функция, както и когнитивното развитие. Проучване показва, че дефицитът на фосфор увеличава шансовете за развитието на състояния като деменция и болест на Алцхаймер.
Протеините в месото са от основно значение за здравето на мускулите. Той изгражда мускулната тъкан.
Консумацията на риба ще ви помогне да се преборите с високите нива на лош холестерол, за сметка на добрия.
Витамините в костура и в частност B3 помага за регулирането на кръвната захар.
healthbenefitstimes.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 75.4 мл. |
Белтък | 17.6 гр. |
Мазнини | 5.2 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 117 кал. |
Витамини и минерали
витамини В12 |
Коментари към Морски костур - ползи за здравето