Пеканов орех - полезни свойства и противопоказания
Пекановите орехи са вид дървесни ядки, които растат на буйни, зелени дървета в югоизточните и южните централни райони на САЩ, както и в Мексико. Едно сходство между пекановите орехи, орехите и другите често срещани сортове ядки е, че те ботанически са класифицирани като плодове с костилка. Това означава, че съдържат малко семе във вътрешността си, което е обгърнато с черупка.
Пеканите за първи път се появяват в историята на американците около 1500-та година, а името им произлиза от алгонкините - северноамериканско индианско племе. Думата "пекан" означава "ядка, която трябва да се счупи с камък".
В началото на 17 век французите виждат финансовия потенциал в износа на тези вкусни ядки и започват да ги изпращат към Западна Индия. Оттогава пеканите са важна и често срещана храна в американската култура. Добавяни са в салати и десерти. В Тексас пекановото дърво е признато като държавно дърво. Олбани (град в Джорджия) се счита за столицата на пеканите в САЩ.
Пеканите са често срещана съставка в сладкарски изделия като пай и бисквити. Тези ядки са богати на полезни мазнини, протеини и фибри, както и на полезните хранителни вещества - манган, мед и витамин B1 (тиамин). Обвързани са със забележителни ползи за здравето на сърцето и мозъчната функция.
Хранителна стойност на пекановия орех
Освен че доставят изобилие от здравословни за сърцето мазнини, пеканите също съдържат жизненоважни витамини и минерали, които предпазват от хранителни дефицити и поддържат цялостното здраве на човек. В една порция пеканови орехи (около 19 половини) се съдържат:
- 195 калории;
- 4 грама въглехидрати;
- 2,7 грама фибри;
- 2,5 грама протеини;
- 20 грама мазнини;
- Макроелементи: калий, калций, магнезий (34,2 мг - 9% от ДП*), натрий (116 мг - 3% от ДП*), фосфор (78,2 мг - 8% от ДП*);
- Микроелементи: манган (1,3 мг - 64% от ДП*), мед (0,3 мг - 17% от ДП*), цинк (1,3 мг - 9% от ДП*), желязо (0,7 мг - 4% от ДП*), селен, флуор;
- Витамини: А, В1 (0,3 мг - 12% от ДП*), В2, В3, В4, В5, В6 (0,1 мг - 3% от ДП*), В9, С, Е, К.
ДП* - дневна потребност
Освен всички гореизброени витамини, микро- и макроелементи, пекановият орех съдържа дъбилни вещества и мононенаситени мазнини. Ядките му са богати на гама токофероли, които предпазват от окисление мазнините, протеините и ДНК клетките; също на фитостероли - те намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта и предотвратяват развитието на варикоза, атеросклероза, исхемична болест на сърцето.
Полезни свойства на пекановите орехи
Пекановият орех притежава уникални лечебни свойства: подобрява работата на повечето системи и органи, а маслото от него дарява младост и красота.
Продуктът се характеризира с изразени противоракови свойства. Ефикасен е при авитаминоза и анемия. Ядките стимулират апетита, намаляват умората, подобряват дейността на хормоналната и половата системи.
1. Помагат в борбата с излишните килограми
Полезните мазнини в пеканите доставят на човешкия организъм енергия за по-дълго време и се борят с излишните килограми. Те помагат за по-бавното изпразване на стомаха и придават чувство за пълнота за по-дълго време.
По-голямата част от въглехидратите в пеканите са изградени от фибри, които преминават през чревния тракт неразградени, като така намаляват чувството за глад и апетит.
Според американско проучване се смята, че консумацията на ядки като част от здравословната диета може да бъде свързана с по-ниско тегло. Друго френско проучване също установява, че по-високият прием на ядки помага в борбата с излишните килограми и намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло.
2. Предпазват от оксидативния стрес
Пеканите са богат източник на антиоксиданти, които имат важна роля в защитата на тялото от оксидативния стрес и възпаленията. Някои изследвания показват, че антиоксидантите имат основна роля в цялостното здраве и могат да помогнат за предотвратяване на хронични състояния като сърдечни болести, рак и диабет.
Проучване от калифорнийския университет Лома Линда открива, че яденето на пеканови орехи повишава нивата на антиоксиданти в кръвта в рамките на 24 часа след консумация.
3. Подобрява здравето на сърцето
Проучвания установяват, че консумацията на ядки може да бъде обвързана и с по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания и рак.
Проучване от 2018 г. установява, че консумацията на пекани помага за намаляването на някои маркери използвани за измерване на риска от развитие на сърдечни заболявания, включително нивата на холестерол и кръвно налягане. Друго калифорнийско проучване има подобни открития - диета, богата на пекани, е ефективна в намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.
4. Намаляват възпалението
Въпреки че острото възпаление е важен имунен процес, поддържането на високи нива на възпаление може да влоши симптомите на автоимунни заболявания и да допринесе до състояния като сърдечни болести и рак.
Приемането на богати на антиоксиданти храни е ефективна стратегия за намаляване на възпалението и борба с вредите, причинени от свободните радикали. Антиоксидантното съединение супероксид дисмутаза разчита на наличието на манган, за да функционира. Следователно, консумирането на пеканови орехи може да достави необходимите количества манган за правилното функциониране на този антиоксидант и за намаляване на нивата на възпаление.
Съдържащият се елемент мед в пекановите орехи също може да помогне за намаляване на болката и сковаността, причинени от артрит. Ето защо пеканите и други противовъзпалителни храни могат да бъдат чудесно допълнение към диети за лечение на артрит.
5. Предотвратяват загубата на костна маса
Манганът, медта и цинкът - микроелементи открити в пеканите – се използват за лечение на симптоми на остеопороза - състояние, характеризиращо се със слаби и чупливи кости. Проучвания установяват, че тези хранителни вещества са особено полезни за повишаване на костната маса и превенция от костна загуба.
6. Подобряват мозъчната функция
Много от минералите, открити в пекановите орехи, могат да насърчат правилното функциониране на мозъчната дейност. Тиаминът се прилага например при пациенти със синдром на Вернике-Корсаков - често срещано мозъчно разстройство при алкохолиците, причинено от недостиг на тиамин (витамин B1).
Медта е друго важно хранително вещество, необходимо за добрата мозъчна дейност, тъй като въздейства върху мозъчните пътища, включващи допамин и галактоза. Помага за предотвратяване на увреждания, причинени от свободните радикали и предпазва от невродегенеративните състояния като Паркинсон и Алцхаймер.
Синаптичните процеси на мозъка също зависят от съдържанието на манган, който е в големи количества в пекановите орехи. Недостигът на елемента може да допринесе за развитие на проблеми с настроението, нарушено фокусиране, неспособност за учене, психични заболявания и епилепсия.
7. Намалява ПМС (предменструален синдром)
Благодарение на високото съдържание на манган, добавянето на тези ядки в диетата може да намали ПМС, като промени в настроението и крампи. Когато манганът се консумира с калций, изглежда, че оказва значително влияние върху ПМС и може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на болката по време на менструация.
8. Помага в лечението на диабет
Манганът, както вече споменахме многократно, има множество полезни свойства. Той действа като антиоксидант, за да предпази тялото от свободните радикали. Някои проучвания откриват, че допълването на диетата с богати на манган храни, като пеканите, може да помогне при управлението на диабета, чрез подобряване на инсулиновата секреция и глюкозната толерантност.
Приложение на маслото от пеканови орехи
Маслото от пеканови орехи се използва и вътрешно, и външно.
- Вътрешно се приема при простуда, главоболие, загуба на сила. Заменя почти всички необходими мазнини, повишава имунитета и забавя процесите на стареене.
- Външно приложение (в козметични продукти) - за премахване на редица кожни заболявания (от слънчеви изгаряния до ухапвания от насекоми и гъбични проблеми). Маслото се използва и за масажи, защото овлажнява, подхранва и подмладява кожата.
Рискове и противопоказания от консумацията на пеканови орехи
Ядките трябва да се консумират в умерени количества като част от здравословната диета за отслабване. Важно е да се знае, че те имат висока енергийна плътност. Това означава, че съдържат голямо количество калории в порция. Поради тази причина не трябва да се прекалява с консумацията им. Не трябва да се изяждат повече от 100 грама на един прием, защото може да се наруши храносмилането, в резултат на трудно усвояване на ядките от организма. Страдащите от затлъстяване на черния дроб и алергични реакции, трябва да ограничат консумацията им.
Възможно е някои хора да имат алергия към пеканови орехи или други дървесни ядки. Най-често срещаните симптоми се появяват в рамките на първия час след консумация на пеканови орехи и могат да варират от копривна треска и подуване до повръщане и загуба на съзнание.
Ако предполагате, че имате алергия към пеканови орехи или други ядки, важно е да се тествате при алерголог, преди да ги консумирате. В случай, че усетите някои от симптомите на алергия, трябва незабавно да преустановите консумацията им и да потърсите лекарска помощ.
Пекановите орехи не са подходящи за консумация от домашни животни, защото съдържат съставка, наречена джъглон (юглон), която може да бъде токсична за някои животни, включително кучета и коне. Също така може да причини проблеми със стомаха или запушване, допринасящо за развитие на сериозни странични ефекти, ако не се лекува.
draxe.com
Снимки: pexels.com, freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 20 гр. |
Мазнини | 54 гр. |
Въглехидрати | 21 гр. |
Калории | 606 кал. |
Витамини и минерали
А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк, флуор. |
Коментари към Пеканов орех - полезни свойства и противопоказания