Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от пеканови орехи

Масло от пеканови орехи

Масло от пеканови орехи - изображение

Маслото от пеканови орехи е рядък и ценен продукт, в който концентрацията на полезни хранителни вещества е много висока, повече от колкото в самите орехи. За да се изготви качествена мазнина от тях се използва технология на студено пресоване, която дава възможност да се съхранят всички полезни свойства на суровината. Вкусът на маслото наподобява този на зехтин, има златист оттенък и приятен ядков аромат.

Биологично активните вещества, влизащи в състава му, се характеризират с множество предимства, като основно е благоприятното влияние върху кръвоносната система.

Маслото от пеканови орехи се използва както перорално, така и външно. То подпомага борбата с простудните заболявания, притежава подмладяващи свойства.


Състав

В състава на маслото влизат до 15% протеини, същото количество въглехидрати и около 70% мастни киселини. Витамините Е,А, В, фолиевата киселина, фосфорът, калцият, магнезият, цинкът и калият правят продукта изключително ценен за кожата.
В него се съдържат още ненаситени мастни киселини (2% Омега-3, 42% Омега-6, 47% Омега-9) и наситени мастни киселини (7% палмитинова и 2% стеаринова).


Полезни и лечебни свойства

Както вече казахме, маслото от пеканови орехи се прилага вътрешно и външно. То помага отлично при главоболие, при лечение на простуда, за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове. При външна употреба то намалява хематомите, премахва раздразнението, справя се със слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми и различни гъбични и бактериални инфекции.

Смята се, че продуктът се отразява добре на здравето на стари хора, също така предпазва от въздействието на канцерогенни вещества. Често намира приложение при варикоза, за повишаване на имунитета и обновяване на клетките.

Маслото се препоръчва за грижа за суха и зряла кожа, често се използва като масажно.


Употреба в козметиката

За козметични цели мазнината, добита от пекановите орехи, намира приложение за омекотяване, овлажняване, тонизиране и подхранване на кожата. Продуктът се характеризира с отлични подмладяващо и регенериращо действия, а тънкият защитен филм, който образува след нанасяне върху кожата, я предпазва от въздействието на вредните фактори на околната среда.
Маслото подсилва способността на кожата за възстановяване след слънчеви изгаряния, раздразнения, акне, ухапвания от насекоми; с негова помощ зарастват малките напуквания, бори се с гъбичните инфекции.
Продуктът е полезен и за ноктите - помага за намаляване на чупливостта, възвръща здравина и подобрява външния им вид.


Употреба в кулинарията

Пекановото масло в кулинарията се използва предимно за овкусяване на различни ястия от ориз, полента, гъби и за салати. Добре се съчетава с риба, включително пъстърва. Поднася се и в съчетание с балсамов оцет и сирена. Освен това продуктът придава ядков привкус на домашните печива.

Разбира се, мазнината е калорична, затова не бива да се прекалява с нея.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: o-polze.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини99,8 гр.
Калории898 кал.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецепти