Ликьор

Ликьорът е сладка алкохолна напитка, в чиито състав влизат захар, мед, глюкоза, плодове, сокове, ароматизатори, етерични масла и други. Този продукт е създаден през 13 век от монасите и алхимиците, преди всичко, с лечебна цел. Ползата от него се състои в наличието на билки и плодове, които запазват своите лечебни свойства.
Вредата от ликьора
Понякога, някои билки, плодове и други природни дарове в състава на ликьорите, не са особено полезни и дори вредни в определени комбинации, затова внимателно подбирайте вида напитка, която купувате.
Едно от най-използваните растения за направата на ликьор е ментата. Нейното основно свойство е да премахва камъни в бъбреците. Освен това, ежедневната консумация на тази напитка (в малки количества) е полезна при стомашни заболявания.
Съществуват най-различни видове ликьори, базирани на различни основи, което определя различните вкусове и полезни свойства в зависимост от състава:
- на основата на билки;
- на базата на плодове;
- от ядки;
- яйчен ликьор;
- крем-ликьори .
В таблицата по-долу са посочени приблизителни стойности за плодов ликьор.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 28.0 гр. |
Калории | 215 кал. |
СТАТИЯТА е свързана към
- Aлкохолни напитки
- Яйчен ликьор с коняк
- Ликьор от нар
- Меденки със стафиди и ликьор
- Млечен портокалов ликьор
- Кокосов ликьор с ванилия
- Ягодов ликьор
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Малинов коктейл с ликьор, спрайт и водка
- Многослоен коктейл от три ликьора (Б-52)
- Портокалови палачинки с ликьор
Коментари към Ликьор