Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Кафиров лайм

Кафиров лайм

Кафиров лайм - изображение

Кафировият лайм е известен със своите здравословни ползи. Някои от най-важните са способността му да детоксикира кръвта, подобрява здравето на кожата, насърчава храносмилането, понижава възпалението, подпомага имунната система, намалява стреса и подобрява здравето на косата.

кафиров лайм

Поради високо съдържание на полезни органични съединения, плодът намира употреба както във фармацевтиката, така и в козметиката, и кулинарията. Маслото, листата, плодовете и корите им се използват с различни цели. Силният аромат се дължи на високата концентрация на алкалоиди, цитронелол и други органични съединения, които определят и вкуса.

кафиров лайм

Маслото, извлечено от лайма, както и самите листа, обикновено се използват за медицински цели и влиза в състава на козметични продукти и такива за локална и орална хигиена, таблетки, хранителни добавки и други. Най-често корите и листата от кафировия лайм се използват в защита на оралното здраве. За целта директно се втриват във венците, елиминирайки вредните бактерии.

кафиров лайм

Маслото също влиза в състава на органични пасти за зъби, за да стимулира по-мощна защита и грижа за устната кухина. Известно е, че екстрактът от плода се използва за пречистване на кръвта от патогени и вредни вещества, като същевременно помага на черния дроб и лимфната система. Подобрява храносмилането, балансирайки чревната микрофлора, а това може да предотврати появата на по-сериозни стомашно-чревни проблеми.

кафиров лайм

Сокът от плода се използва за приготвянето на козметични продукти и такива за баня, поради чудесния аромат и антиоксидантни свойства. Някои от киселините, съдържащи се в състава на лайма, могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали и да сведат появата на възрастови признаци, белези и акне до минимум. Освен това, маслото, корите и сокът се използват външно, за лечение на ревматизъм, артрит, отоци, подагра или други възпаления, главоболие, мигрена.

кафиров лайм

Екстрактът от кафиров лимон се използва и за ароматерапия. Спомага за намаляването на стреса, успокоявайки тялото и ума. Антибактериалните и антиоксидантните свойства на плода го правят мощен имуностимулатор. В кулинарията плодът, корите и сока се използват за подправяне на салати, десерти, основни ястия, сосове, напитки и други.

кафиров лайм

Маслото от плода не се препоръчва за директна консумация, защото би могло да доведе до гадене, повръщане, замаяност и други неприятни странични ефекти.

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.organicfacts.net

Снимки: www.naturalremedies.org; www.specialtyproduce.co

www.lavignefruits.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък9 гр.
Мазнини1 гр.
Въглехидрати7 гр.
Калории70 кал.

ДРУГИ

Други полезниалкалоиди, цитронелол

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаника