Кафиров лайм

Кафировият лайм е известен със своите здравословни ползи. Някои от най-важните са способността му да детоксикира кръвта, подобрява здравето на кожата, насърчава храносмилането, понижава възпалението, подпомага имунната система, намалява стреса и подобрява здравето на косата.
Поради високо съдържание на полезни органични съединения, плодът намира употреба както във фармацевтиката, така и в козметиката, и кулинарията. Маслото, листата, плодовете и корите им се използват с различни цели. Силният аромат се дължи на високата концентрация на алкалоиди, цитронелол и други органични съединения, които определят и вкуса.
Маслото, извлечено от лайма, както и самите листа, обикновено се използват за медицински цели и влиза в състава на козметични продукти и такива за локална и орална хигиена, таблетки, хранителни добавки и други. Най-често корите и листата от кафировия лайм се използват в защита на оралното здраве. За целта директно се втриват във венците, елиминирайки вредните бактерии.
Маслото също влиза в състава на органични пасти за зъби, за да стимулира по-мощна защита и грижа за устната кухина. Известно е, че екстрактът от плода се използва за пречистване на кръвта от патогени и вредни вещества, като същевременно помага на черния дроб и лимфната система. Подобрява храносмилането, балансирайки чревната микрофлора, а това може да предотврати появата на по-сериозни стомашно-чревни проблеми.
Сокът от плода се използва за приготвянето на козметични продукти и такива за баня, поради чудесния аромат и антиоксидантни свойства. Някои от киселините, съдържащи се в състава на лайма, могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали и да сведат появата на възрастови признаци, белези и акне до минимум. Освен това, маслото, корите и сокът се използват външно, за лечение на ревматизъм, артрит, отоци, подагра или други възпаления, главоболие, мигрена.
Екстрактът от кафиров лимон се използва и за ароматерапия. Спомага за намаляването на стреса, успокоявайки тялото и ума. Антибактериалните и антиоксидантните свойства на плода го правят мощен имуностимулатор. В кулинарията плодът, корите и сока се използват за подправяне на салати, десерти, основни ястия, сосове, напитки и други.
Маслото от плода не се препоръчва за директна консумация, защото би могло да доведе до гадене, повръщане, замаяност и други неприятни странични ефекти.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: www.organicfacts.net
Снимки: www.naturalremedies.org; www.specialtyproduce.co
www.lavignefruits.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 9 гр. |
Мазнини | 1 гр. |
Въглехидрати | 7 гр. |
Калории | 70 кал. |
Други
Други полезни | алкалоиди, цитронелол |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЙОН КА AGE DEFENSE PAMPLEMOUSSE ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ДНЕВЕН КРЕМ ЗА СУХА КОЖА 50 мл
ЕНДОКА НАТУРАЛЕН КРЕМ-ДЕЗОДОРАНТ С КОНОП 10 мл
РУМИ ИЛИЕВА БАЛСАМ ЗА УСТНИ МОХИТО 4,3 мл
ТОРН CATALYTE ЕЛЕКТРОЛИТИ прах 312 г
НовЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАЙМ ЕТЕРИНА 10 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Ягодова Кайпироска
- Домашни лимонови масленки с ванилия
- Освежаваща билкова напитка
- Освежаващ коктейл с диня и лайм
- Сладоледено кисело мляко с лайм и банан
- Домашна черешова лимонада
- Коктейл Мохито - оригинална рецепта от Куба
- Мариновани моркови с мед и сок от лайм
- Естрагонова напитка с лайм
- Коктейл Динена текила с боровинки и лайм
Коментари към Кафиров лайм