Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Жабешки бутчета

Жабешки бутчета

Жабешки бутчета - изображение

Жабешките бутчета са популярен и изискан деликатес, характеризиращ се с фин вкус, напомнящ на крехко и сочно пилешко месо. Частите, които са ядливи, се добиват от жаби, живеещи в екологично чисти води, затова са безопасни за консумация. Съдържат витамините C, D и E, както и минерали като калций, желязо, магнезий и фосфор. Важен компонент, съдържащ се в кожата, се извлича и употребява при лечение на дентални заболявания, както и за профилактика и нормализиране на сърдечната дейност и стимулиране на кръвообращението.

жабешки бутчета

Жабешките бутчета имат бактерицидни свойства, освен това са ниско калорични и диетични. Счита се, че предотвратяват появата и развитието на канцерогенни клетки, подсилват имунната система, спомагат за подобряването на опорно-двигателната система и подсилват устойчивостта на костите. Количеството холестерол, съдържащо се в състава е незначително, а това на нутриентите - богато на влакна, фибри, витамини от B група, протеини, витамин C, фолиева киселина.

Жабешките бутчета съдържат селен, а той от своя страна спомага за предотвратяване на стреса, подсилва функциите на щитовидната жлеза, забавя процеса на клетъчното стареене и се свързва с активността на витамин E. Наличието на фосфолипиди в клетъчната мембрана на мозъка е от решаващо значение за функционалността на клетките, като по този начин се стимулира умствената дейност и паметта.

Месото от бутчетата е богато на количество вода, близо 85% и спомага за естествената хидратация на организма. Протеините съдействат за растежа и развитието на тялото, оказват положително влияние върху имунологичните и ензимни реакции. Жабешкият деликатес е подходящ за консумация от бременни жени и кърмачки, тъй като подобрява качеството на кърмата, от друга страна е идеален за диабетици, хипертоници и хора, страдащи от затлъстяване.

жабешки бутчета

Използва се предимно в кулинарията, а методът на приготвяне зависи от традициите и културата на различните страни, в които се предлага. Обикновено бутчетата се приготвят панирани, задушени с чесън, бяло вино, билки или пържени, гарнирани с лек млечен или доматен сос. Обработката им е кратка и бърза. Може да си набавите изискания деликатес от специализирани рибни магазини или вериги хипермаркети.

 

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.dietaynutricion.net; alimentos.org.es; www.aspic.edu.mx

Снимки: onmilwaukee.com; stuzzicante.it

 

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода84,6 мл.
Белтък16,4 гр.
Мазнини0,3 гр.
Калории73 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамин D, витамин C, витамин B

ДРУГИ

Други полезнифибри, влакна, селен

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитно