Жабешки бутчета – състав, ползи за здравето и употреба в кулинарията
Жабешките бутчета са деликатес, за който се смята за френски, но се приготвя в редица страни по света, например в Испания, Гърция, Италия, в страните от Югоизточна Азия. Виетанам е основен световен износител на деликатесния продукт. Там се отглеждат специални жаби, чиито бутчета в замразен вид могат да се намерят в магазините по целия свят.
Знаете ли, че в тропическите гори на Южна Америка е открита дървесна жаба, която отделя вещества, 200 пъти по-ефективни от морфина. |
Частта на земноводото, която се използва за храна, е горната част от бутчето на жабата, където има само една кост, много наподобяваща костта при пилешките крилца. Месото от тази част на крачето също много прилича на пилешките крилца както по структура, така и на вкус – то е нежно, бледорозово и сочно.
Състав на жабешките бутчета
Съдържанието на жабешките бутчета е богато на полезни за човешкото здраве елементи:
- витамини – А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, D, Е, К и РР;
- минерали – калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед, желязо, сяра, фосфор и натрий;
- хранителни влакна.
Количеството холестерол, съдържащо се в състава, е незначително. Калориите на 100 грама продукт е едва 73 кКал, което прави продукта диетичен.
Полезни свойства на жабешките бутчета
- При редовна консумация на ястия, приготвени на основата на жабешки бутчета, може значитено да се намали рискът от развитие на онкологични заболявания и мозъчни проблеми.
- В кожата на бутчетата се съдържа вещество, което действа благоприятно върху сърдечносъдовата система.
- Ястията от жабешки бутчета се характеризират с бактерицидно действие.
- Консумацията на деликатесния продукт намалява появата на отоци.
- Селенът в жабешките бутчета спомага за предотвратяване на стреса, подсилва функциите на щитовидната жлеза, забавя процеса на клетъчното стареене и се свързва с активността на витамин E.
- Месото от бутчетата е богато на вода (близо 85%) и спомага за естествената хидратация на организма.
- Протеините съдействат за растежа и развитието на тялото, оказват положително влияние върху имунологичните и ензимни реакции.
Вреда и противопоказания
- Жабешките бутчета не са подходящи за консумация от хора с индивидуална непоносимост към деликатеса. Той е противопоказен и ако имате обострени проблеми с червата и храносмилателната система.
Жабешките бутчета в кулинарията
- Методът на приготвяне на жабешките бутчета зависи от традициите и културата на различните страни, в които се предлагат. Обикновено се овалват в брашно, сухари или панировка от тесто и се пържат във фритюрник. Може и да се задушат в масло, в доматен или сметанов сос, както и да се приготвят с яйца и ядки. Някои домакини дори пълнят жабешките бутчета с билки или спанак. Други варианти на приготвяне са печенето и варенето, от бутчетата на жабата се правят и супи.
- За да се получат вкусни и да съхранят максимално полезните си вещества, жабешките бутчета е добре да се подсоляват с малко сол в края на готвенето. Обикновено подправки не се използват, за да може да се усети вкуса на месото, но ако решите да използвате такива, те могат да бъдат по ваш избор, важното е да не прекалявате с количествата.
- Що се отнася до термичната обработка, тя следва да е кратка, в противен случай рискувате бутчетата да се разпаднат, тъй като месото им е много крехко.
- Деликатесът се сервира без гарнитура, към него се поднасят пикантни сосове и сухо бяло вино.
Качествените бутчета имат светлорозов цвят. Наличието на сив или тъмен оттенък по месото е признак, че то вече се развалят.
Жабите не обитават водоеми със замърсена вода, което значи, че месото им е екологично чисто. Земноводните, които живеят близки до населени места водоеми, не се използват за храна.
calorizator.ru; xcook.info; dietaynutricion.net; aspic.edu.mx
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 84,6 мл. |
Белтък | 16,4 гр. |
Мазнини | 0,3 гр. |
Калории | 73 кал. |
Витамини и минерали
Витамин D, витамин C, витамин B |
Други
Други полезни | фибри, влакна, селен |
Коментари към Жабешки бутчета – състав, ползи за здравето и употреба в кулинарията