Горчица – хранителен състав, ползи и потенциални вреди
Горчицата, изготвяна от семената на растението синап, е една от най-популярните подправки в света. Освен кулинарните си приложения, пикантната подправка е използвана и като лекарство в традиционната медицина, датираща още от гръцката и римската цивилизации – и може би с основание.
Хранителен състав
100 грама горчица съдържат:
- Калории: 490;
- Общо мазнини: 28 грама (36% от препоръчителния дневен прием);
- Наситени мазнини: 1,5 г (8% от ПДП);
- Холестерол: 0 мг;
- Въглехидрати: 30 г (11% от ПДП);
- Диетични фибри: 26 г (93% от ПДП);
- Протеин: 29 г;
- Калций: 380 мг (30% от ПДП);
- Желязо: 8 мг (45% от ПДП);
- Калий: 861 мг (20% от ПДП);
- Фосфор: 865 мг (70% от ПДП);
- Магнезий: 374 мг (90% от ПДП);
- Цинк: 5 мг (45% от ПДП).
Ползи за здравето от горчицата
През последните години горчицата, използвани като подправка по цял свят, стана популярна поради своя уникален, силен и пикантен вкус. Тя е богата на протеини, фибри и редица витамини, на което се дължат множеството ползи за здравето, сред които облекчаване на мускулни болки и респираторни нарушения. Ето и пълния списък с предимствата на горчицата, които я превръщат в суперхрана.
>>> Ще се превърне ли конопеното семе в суперхрана за вегетарианците
Облекчава мускулни спазми
Горчицата е известна със своите лечебни свойства, които подпомагат облекчаването на всякакъв вид мускулни спазми. Консумацията на чаена лъжичка горчица на прах може да помогне за поддържането на здрави кости, стави и мускули, тъй като подправката е добър източник на калий и калций.
Повлиява благоприятно болки в тялото
Горчицата, направена от жълти синапени семена, помага за бързото облекчаване на всякакъв вид болка, включително болка при артрит. За незабавни резултати е необходимо просто да се масажира болезненото място 2 или 3 пъти дневно за 10-15 минути.
Подпомага здравето на сърцето
Горчицата е богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които помагат за балансиране на нивата на холестерола. Подправката намалява нивата на LDL („лошия“ холестерол) и повишава HDL („добрия“ холестерол), като по този начин понижава риска от сърдечносъдови заболявания.
Облекчава респираторни нарушения
Горчицата е чудесен деконгестант (средство за облекчаване на респираторни проблеми), който е от полза за изчистването на слузта от дихателните пътища. Вдишването на пара от загрято синапено семе или гаргата с чай от синап помага за прочистването на гърлото и белите дробове.
Премахва лошия дъх
Пикантната подправка е ефективен домашен лек за премахване на лошия дъх. За целта е необходимо единствено жабурене за около минута с чаена лъжичка горчица и последващо обилно изплакване с вода.
Подпомага метаболизма
Пикантната подправка е отличен източник на магнезий, който играе важна роля в метаболитните процеси и отговаря за синтеза на протеини. Съдържанието на фосфор в жълтия синап допринася за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в тялото.
Насърчава растежа на косата
Горчицата е богата на бета-каротин, протеини, желязо и калций, които насърчават растежа на косата. Редовното масажиране на скалпа с подправката спомага за по-силен и бърз растеж чрез подобряване на кръвообращението.
Укрепва зъбите и костите
Калцият, фосфорът, манганът и магнезият в горчицата са жизненоважни за растежа и развитието на костите и зъбите. Включването на подправката в ежедневната диета подпомага поддържането на здравето на костите и зъбите.
Безопасност и потенциални вреди за здравето
Консумацията на синапено семе, листа или паста обикновено се счита за безопасно за повечето хора, особено когато се приема в умерени количества. Въпреки това количествата, които обикновено се съдържат в горчицата, могат да доведат до коремна болка, диария и възпаление на червата.
Неварените синапени семена и листа съдържат значително количество гоитрогени – съединения, които могат да попречат на нормалната функция на щитовидната жлеза. Консумацията на горчица е малко вероятно да причини подобен проблем при здрави хора. Въпреки това тези с увредена функция на щитовидната жлеза е препоръчително да ограничат приема й.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
МЕДЕНА ГОРЧИЦА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ГОРЧИЦА ЕДРОЗЪРНЕСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ГОРЧИЦА С КЛЕНОВ СИРОП 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ГОРЧИЦА С БАДЕМОВА ПАСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
БИО ГОРЧИЦА С МЕД 150 г 090505 FAMILLE MARY
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Пуешко филе в медено-горчичен сос и задушени зеленчуци
- Пилешко филе с мед и горчица
- Пилешко филе в сос от мед, горчица и чесън
- Запечена шпикована сланина с чесън и горчица във фолио
- Срещу трахеит правете компрес с горчица и разтривки с ракия
- Морски костур с горчица в орехова панировка
- Пастърма от пилешки гърди с мед, горчица и чесън
- Премахнете петната от червен химикал с горчица
- Маринован праз в горчица и бяло вино
- Сметанов сос с гъби и горчица за риба
Коментари към Горчица – хранителен състав, ползи и потенциални вреди