Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Пилешки воденички

Пилешки воденички

Пилешки воденички - изображение

Воденичките са орган, намиращ се в храносмилателния тракт на пилето. Подобно на стомаха при хората, те служат за смилане на храната. Птиците поглъщат пясък, който подмага процеса на храносмилането във воденичките. При консумация те осигуряват на човешкия организъм определени витамини и минерали, но имат и някои недостатъци, които намаляват хранителната им стойност.

Хранителна стойност

В 100 грама воденички се съдържат 154 калории, от които 30,39 грама протеин и 2,68 грама мазнини, като около 0,7 грама от тях са ненаситени.

Мазнини и холестерол:

В 100 грама воденички се съдържат 2,68 грама мазнини, като по-малко от 1 грам от тях са ненаситени. Ако искате да добавите протеини към вашето меню и в същото време да не увеличавате значително мазнините, този пилешки продукт е добър избор. В същия грамаж се съдържа 370 милиграма холестерол, което значително надвишава препоръчителната дневна доза от 300 милиграма. Диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

Протеини:

В една порция воденички се съдържа голямо количество есенциални протеини, необходими за производството на енергия. Протеините също така помагат за регенерирането на клетките и изграждат мускулите и тъканите. На всеки 10 килограма телесно тегло трябва да приемате 8 грама белтъчини.

Витамини и минерали

Витамини:

Воденичките са добър източник на витамини, като в 100 грама се съдържат 1,5 микрограма витамин B12 или 25% от препоръчителната дневна доза; 4,5 милиграма ниацин (25% от дневната доза); 0,3 милиграма рибофлавин (18% от дневната доза).

Витамин B12 е от съществено значение за функционирането на мозъка и образуването на червени кръвни телца. За подобряването на циркулацията, производството на хормони и поддържането на правилната функция на нервната система е необходим ниацин (витамин В3), а рибофлавинът е важен за пречистването на тялото, производството на енергия и поддържането на здравето на кожата и косата.

Минерали:

Консумирането на воденички ще увеличи приема на минерали - в 100 грама от тях се съдържат 3,9 милиграма желязо и 4,42 милиграма цинк. Тези хранителни вещества поддържат здрава имунната система, подпомагат заздравяването на рани и насърчават клетъчното делене. Във воденичките се съдържа също така и фосфор, който е от съществено значение за функцията на мускулите, нервите и сърцето.

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник:healthyeating.sfgate.com
Снимка: foodstore.payporte.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода67 мл.
Белтък30,39 гр.
Мазнини2,68 гр.
Калории154 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

B12, B3, цинк, желязо

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти