Бакла
Баклата е един от най-ранните летни зеленчуци от семейство Бобови. Ползите й за здравето не са малко, но не може да се сравнява със зеления боб например. Въпреки това заслужава да й се обърне внимание.
Хранителна стойност
Освен вкусови качества, тя е с богато съдържание на протеини и на фибри. В 100 грама бакла се съдържат 62 калории, 10,1 грама въглехидрати, от които 3,6 фибри и 4,8 грама протеини. Освен това съдържа 73 милиграма фосфор, 193 милиграма калий. Витамините с висока концентрация в баклата са В9 и С.
Здравни ползи
Зеленчукът съдържа аминокиселина, известна като L-Dopa, която стимулира производството на допамин – химическо вещество, използвано за лечението на Паркинсон.
-
Подобрява имунитета
Витамин С стимулира производството на бели кръвни телца и подпомага функционирането на клетките. Освен това подобрява имунната система и подпомага противодействието при заболявания.
-
Превенция на анемия
Анемията е заболяване в резултат на ниския хемоглобин и червени кръвни клетки. Това води до лошо функциониране на мозъка и намалява имунитета. Смята се, че половината случаи на анемия са причинени от ниски нива на желязо в кръвта, а другите са в следствие на генетични фактори. Баклата осигурява 1,5 милиграма желязо, което помага за лечение и профилактика на анемия.
-
Превенция срещу някои видове рак
Ракът уврежда структурата на ДНК. Тъй като витамин В9 подпомага възпроизвеждането на ДНК, той не позволява осъществяването на увреждането и помага за възстановяването на увредените клетки. Малкото количество витамин В9 е свързано с по-висок риск от развитие на рак на гърдата, тумори в мозъка, рак на маточната шийка, дебелото черво и белите дробове. Тъй като баклата предоставя достатъчно количество от витамина, тя трябва да присъства в диетата ви.
-
Елиминира свободните радикали
Манганът осигурява антиоксидантни свойства, благодарение на които се отстраняват свободните радикали от човешкото тяло, увреждащи клетките, което води до рак и други заболявания. Включването в менюто на полезни храни, богати на манган, помага за предотвратяването на развитието на различни заболявания.
-
Предотвратява появата на остеопороза
Манганът подпомага лечението на остеопороза, тъй като подобрява плътността на костите.
-
Подобрява съня
Данните показват, че триптофанът подпомага съня и насърчава цялостното здраве. Липсата на сън намалява концентрацията, паметта, води до депресия, наддаване на тегло, мускулни болки и други. Триптофанът е помощник за проблемите, свързани с безсъние или сънна апнея.
-
Подпомага здравето на очите
Изследвания показват, че тиаминът има способността да предотвратява заболявания на очите като глаукома и катаракта.
-
Предотвратява разрушаването на зъбите
Фосфорът, който се съдържа в баклата, подпомага поддържането на здравето на венците и зъбите. Витамин D, калцият и фосфорът са от основно значение за здравите зъби. Поддръжката на зъбния емайл зависи най-вече от минералната плътност на челюстната кост. Тези витамини и минерали подпомагат лечението на кариесите. Витамин D и фосфорът са изключително важни за абсорбцията на калция в организма.
-
Намалява риска от инсулт
Проучвания показват, че при хората, които консумират по-често храни, богати на витамин С, и имат високо съдържание от този витамин в кръвта, рискът от инсулт намалява с 42%.
Противопоказания
Хората с глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит (G6PD недостатъчност) трябва да избягват консумирането на бакла, а някои от тях е необходимо да ограничат драстично приема на сурова бакла.
Тези, които приемат моноаминооксидазни-инхибитори, също трябва да избягват баклата, тъй като тя съдържа тирамин.
Симптомите, които могат да се появят при консумацията на бобовата култура, са замайване, кръв в урината, жълтеница и повръщане.
healthbenefitstimes.com; simplyrecipes.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 83,7 мл. |
Белтък | 4,8 гр. |
Мазнини | 0,05 гр. |
Въглехидрати | 10,1 гр. |
Калории | 62 кал. |
Витамини и минерали
витамин С, витамин В9, желязо, манган, фосфор |
Коментари към Бакла