Пица със сушени домати, гъби и прошуто
Необходими продукти
За тестото:
100 милилитра топла вода
1/2 чаена лъжица захар (без връх)
щипка сол
1 чаена лъжица суха мая (5 грама)
2 супени лъжици зехтин
около 200 грама брашно
За плънката
кашкавал
гъби
сушени домати
сос песто
прошуто
Начин на приготвяне:
Разтворете захарта, щипка сол и маята в 100 милилитра топла вода. Добавете 2 супени лъжици зехтин, след това пресятото брашно (точното количество определете в момента) и замесете нетвърдо тесто.
Оставете го да престои 1 час на топло място, за да втаса.
Когато това стане, омесете още веднъж и разделете на две части.

Разточете всяка от тях тънко (дебелината на слоя да бъде около 5 милиметра) и поставете основите върху хартия за печене.
Намажете повърхностите със смлените сушени домати, сложете и малко сос песто, ако желаете.

Следва настъргания кашкавал, а върху него подредете парченца гъби, прошуто и сушени домати.

Изпечете пиците в загрята до 250 градуса фурна (долно и горно печене) в продължение на около 5 минути.
За да получите апетитен сос от доматите, смелете ги със зехтин и добавете съвсем мъничко захар. Трябва да се получи консистенция на пюре. Може да добавите и ароматни подправки, ако не са използвани такива при изсушаването на доматите.

Добър апетит!
Коментари към Пица със сушени домати, гъби и прошуто