Медена баклава с шоколад и стафиди
Необходими продукти:
100 грама тъмни стафиди
4 супени лъжици мед (или повече)
3 супени лъжици пудра захар
500 грама бутер тесто
2 яйца
1/2 чаена лъжица смляна канела
120 грама орехови ядки
50 грама шоколадови капки
щипка сол

Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците оставете за намазване на повърхността на баклавата, а белтъците разбийте на пяна заедно с пудрата захар, щипка сол и канелата.

Измийте стафидите, залейте ги с вряща вода, отново изплакнете и подсушете.

Начупете ореховите ядки на парчета и ги изпечете.
Разделете тестото на 3 равни части и всяка от тях разточете много тънко според големината на тавата. Колкото по-тънки са пластовете, толкова по-добре (около 1 мм). След като разпределите лист тесто в съда, надупчете го с помощта на вилица и изпечете във фурната до златисто при температура от 180 градуса (за около 10-15 минути). Щом бъде готова, извадете от тавата и на дъното й сложете втория лист (той ще бъде основата).

Намажете листа тесто с половината от разбитите белтъци, поръсете с част от стафидите, шоколадовите капки и ореховите ядки.

Отгоре сложете изпеченото тесто и го притиснете с ръка.

Покрийте с останалата белтъчена маса и поръсете с орехи, шоколад и стафиди.

Завършете подредбата с третия пласт бутер тесто, който не е изпечен предварително.
Подвийте краищата, за да се затвори баклавата от всички страни. Нарежете на ромбове, като разрезите да не достигат основата, а преминат само пред горните два листа тесто.

Намажете повърхността с разбитите жълтъци, към които може да добавите малко вода.
В средата на всяко парче сложете по една орехова ядка и изпечете баклавата в загрята до 180 градуса фурна до зачервяване. Приблизителното време е около 25 минути.

Междувременно, ако се налага затоплете малко меда, но не нагрявайте силно, тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Използваното количество не е строго определено, то зависи от вашите вкусови предпочитания.
Щом баклавата е готова, разрежете парчетата по контурите и полейте с меда, докато е още топла.

Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г
НАУ ФУДС ЛЮСПИ ОТ ЧЕРЕН ОРЕХ капсули 500 мг * 100
АНЕМОПРОТЕКТ тинктура 100 мл
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ 50 мл
ГРИЙН ФАРМАСИ КРЕМ ЗА КРАКА С ШИРОКОЛИСТ ЖИВОВЛЯК И ОРЕХОВО МАСЛО - ПРИ НАПУКВАНЕ 50 мл
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 6.5 МАХАГОН
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Агаве
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Орехи - ползи и вреди
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Отслабване с мед и канела
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Манука
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Пилешко филе с мед и горчица
Коментари към Медена баклава с шоколад и стафиди