Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките
Според някои изследвания горещият шоколад е по-вкусен, ако се поднася в оранжева чаша, отколкото в бяла или червена. По мнение на учените, установили това, цветът на съда, в който се сервира храната, влияе върху сетивата, а от там и върху начина, по който я приема човекът. Резултатите от изследванията им показват, че цветът може да подобри вкуса и аромата на ястието или напитката. Уточнява се също, че няма строго определено правило, според което се променят свойствата на хранителните продукти, но тази информация хвърля светлина върху това, как мозъкът интегрира визуалната информация за яденето и съдовете, в които се поднася. Това може да бъде от полза за майстор-готвачите и производителите на различни хранителни продукти по отношение на опаковането им.
Оказва се, че напитките в розови чаши са по-сладки, кафето в кафяви е по-силно, а разхладителните напитки в дълбоки чаши по-добре утоляват жаждата, жълтият цвят на съда подсилва аромата и вкуса на лимона.
Разбира се свойствата на храните се определят от вида на продуктите, но и цветовете на съдовете не бива да се пренебрегват, защото въздействието му върху вкусовите качества е много по-голямо, отколкото можем да си представим.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
СТИКС ТЕЧЕН САПУН С МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ 250 мл.
АЛМАВИН БИО ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ МАНДАРИНА 500 мл
ХАЙТМАН ПЮР ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА НА ПРАХ 350 г
АЛМАВИН ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ 500 мл
ХАЙТМАН ПЮР СПРЕЙ С ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА 500 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Какво разкрива промяната в цвета на менструалната кръв
- Хранене през тръба
- Избягване на киселинни храни
- Методи за лечение на анорексия
- Жена създава "Енциклопедия на цветовете", за да ни помогне да наричаме цветовете с правилните им имена
- Движения на дебелото черво
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Коя е най-евтината суперполезна храна?
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките