E513 - Сярна киселина (Sulphuric acid)

Характеристика
Сярната киселина представлява напълно прозрачна безцветна или леко кафява течност, мазна и много агресивна. Получава се при изгарянето на смес от селитра и сяра.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост се използва основно 10% разтвор сярна киселина. Употребява се за регулиране на киселинността на напитки. Понякога играе роля на катализатор на инверсията на захари. С веществото може да се обработват замърсени дрожди, което дава възможност да се унищожат чуждите микроорганизми, без да се увреди активността на дрождите. Използва се и при рафинирането на мазнини.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, добавката намира приложение в процеса на производство на минерални торове, необходима е за получаването на различни соли и минерални киселини. В химичната индустрия се употребява за производството на оцветители, химични влакна, взривни и димящи вещества. Сярната киселина се използва често и в текстилната, металообработващата, нефтената и кожарската индустрии.
Въздействие върху човека
Сярната киселина се отличава с агресивност и е много опасна за човека. Контактът с кожата и лигавиците води до силни химични изгаряния и некроза на тъканите. При вдишване на парите на Е 513 се наблюдава кашлица, затруднено дишане; често се развиват бронхит, трахеит, ларингит.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОДИ БУУМ СЕБУМ ИЗГЛАЖДАЩ 10-МИНУТЕН КИСЕЛИНЕН ПИЛИНГ ЗА ЛИЦЕ 30 г
НАТУГЕНА ПРОПИОНОВА КИСЕЛИНА капсули * 120
МЕТРОРУБОРИЛ A. Z. КРЕМ 30 мл
ДАБЪЛ УУД АЛФА-КЕТОГЛУТАРОВА КИСЕЛИНА (AKG) капсули * 180
РЕФАЛГИН таблетки * 20 НАТУРФАРМА
ГРЕВИЯ АЦИДСАКТИВИТИ ПЛЮС капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Минерални соли
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- E260 Оцетна киселина
- E220 Серен диоксид
- E200 Сорбинова киселина
- Сярата в храните и как влияе върху организма
- E507 Солна киселина
- E210 Бензоена киселина
- Органични киселини
- Използвайте сяра при артритни и мускулни болки
- Не използвайте оцетна есенция, вместо оцет, ако не знаете как да я разреждате
Коментари към E513 - Сярна киселина (Sulphuric acid)