Стафиди - състав и ползи

Стафидите са добър източник на калий и магнезий, които са много полезни за понижаване на киселинността. Те неутрализират киселините и така предотвратяват ацидозата.
Стафидите съдържат значително количество желязо, което помага в лечението на анемия. Витамините от група В са необходими за образуването на кръвта, а медта – за образуването на червени кръвни телца.
Състав и хранителна стойност
Стафидите са много калорични - в 100 грама има 249 калории.
Богати са на фибри, в сравнение с гроздето, при тях са много повече.
В състава на симе влизат малко количество протеини, повече въглехидрати, целулоза, захари, органични киселини, малко мазнини; витамини А, от група В (В1, В5, В2, В6), Р, С, Е, К; минерали: калий, магнезий, мед, натрий, фосфор, желязо, хлор, калций, манган.
Ползи за здравето
Понижават киселинността в кръвта
Ацидозата е състояние на повишена киселинност в кръвта (токсичност на кръвта), това е много вредно, защото може да доведе до редица проблеми - фрункули, кожни заболявания и увреждане на вътрешните органи, косопад, сърдечни заболявания, тумори и даже рак.
Стафидите не са само вкусен плод, а имат и много ползи за здравето, някои от които изненадващи. Стимулират либидото, предизвикват възбуда, главно, поради наличието на аминокиселината аргинин, която влияе благоприятно при лечение на проблеми с ерекцията.
Плодът е известен и със слабителното си действие и помага за лечението на запек.
Помагат при анемия
Стафидите са богати на витамини и съдържат желязо, което е много важно при анемия. Те стимулират и производството на червени кръвни телца. Редовният прием на стафиди също така подпомага заздравяването на раните и ускорява съсирването на кръвта, когато се появи рана.
Богати са на антиоксиданти
Антиоксидантите се борят със свободните радикали, виновни за образуването на възпаления и тумори. Предотвратяването на появата на свободни радикали помага и за по-добро цялостно здраве, добро състояние на клетките.
Борба с кариесите
Може би се изненадвате, но олеаноловата киселина, която я има в сладките стафиди помага за поддържането на чисти и здрави зъби, като премахва микробите. Кухните в зъбите се образуват подари растежа на някои бактерии, а стафидите успешно се справят с неутрализирането им. Те са и богати на калций, който е много важен за поддържането на здрави зъби.
Повишават либидото
Естествените захари са в изобилие в стафидите и това помага за освобождаването на енергията. Стафидите помагат за лечението на еректилна дисфункция при мъжете и подобряват кръвообращението, те са и естествен афродизиак. Аргинините в плодовете помага за подобряването на подвижността на сперматозоидите.
Грижат се за кожата и косата
Кожните клетки се предпазват от увреждане и предотвратяват появата на бръчки. Провисналата кожа при възрастните хора може да бъде предотвратена, ако човек консумира стафиди всеки ден.
Наличието на ресвератрол помага за премахването на токсичните клетки от кръвта като по този начин тя се пречиства. Без токсини кожата става подхранена и стегната, а състояния като псориазис се държат под контрол.
Стафидите подхранват и космените фоликули, а абсорбцията на витамин С предотвратява възпалението на скалпа, като появата на пърхот.
Регулират нивата на холестерола
Стафидите се грижат за контрола на холестерола и работят в полза на това да има баланс между добрия и лошия. Когато стафидите се консумират редовно си осигурявате здравословна закуска, която се грижи за сърцето ви и ви пари от образуването на съсиреци.
Идеи за консумация
Стафидите могат да се комбинират с различни ядки, да се добавят в десерти като кексове, дори и да са част от месната ви вечеря. Може да ги сложите към зърнената си закуска, в салатата, да си направите кифли и конфитюри, дори и бисквити. Използвайте ги винаги, когато искате да подсладите десертите си.
Странични ефекти
Те са калорични, затова не трябва да се злоупотребява с консумацията им. При попадане в организма, стафидите набъбват, благодарение на хранителните влакна в състава им и така поглъщат вода. Допринасят за увеличаване на телесното тегло, защото съдържат голямо количество фруктоза и глюкоза, даващи много енергия.
Рядко хората могат да развият алергия към стафиди и към грозде. Някои хора страдат от повръщане, диария или треска след консумацията на стафиди, така че ако усещате някакви странични ефекти след като сте яли плода, предкратете консумацията и се консултирайте с лекаря си.
lybrate.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 19.0 мл. |
Белтък | 4.8 гр. |
Мазнини | 0.27 гр. |
Въглехидрати | 74 гр. |
Калории | 283 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В5, В2, В6, Р, С, Е, К; калий, магнезий, мед, натрий, фосфор, желязо, хлор, калций, манган |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АРСЕЛМЕД ЛЕК ДЕРМАЛЕН КРЕМ 50 мл.
БОТАЛАЙФ ПАСТА ОТ ЧЕРЕН КИМИОН ЗА ДЕЦА 195 г
ТРЕНД ЪП АМПУЛИ ПРОТИВ КОСОПАД 7 мл * 12
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ LOVE BLOSSOM 6 ВИДА * 15
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
СИЙСТАРС ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО С МАВРУД 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Черно кучешко грозде
- Грозде, лоза
- Грозде – състав и здравни ползи според сорта
- Нахут със стафиди и ориз на фурна
- Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар
- Парти хапки от грозде, карамел и фъстъци
- Направете си стафидена вода за пречистване на черния дроб
- Ориз със стафиди, орехи и мед
- Как да си приготвим стафиди в домашни условия?
Коментари към Стафиди - състав и ползи