Винен оцет

За ябълковия оцет и неговите полезни свойства се говори много, но виненият е не по-малко полезен. Той е натурален продукт, в състава му влизат винена, оцетна, аскорбинова, млечно и пантотенова киселини, витамини А и С, никотинамид, минерални вещества: калий, флуор, калций, фосфор, магнезий, желязо.
Всички органични киселини унищожават вредните микроорганизми в храносмилателния тракт, преди да започнат да се размножават и да въздействат пагубно върху организма.
Виненият оцет влияе много благоприятно на правото черво, жлъчния мехур и бъбреците, допринася за изгарянето на мазнините, намалява натрупванията им и понижава телесното тегло.
Всеки, който се грижи за своето здраве, трябва да се научи да регулира баланса на минералните вещества в организма си и да определя кои от тях са му необходими. Добре е да се знае, че недостигът на калий е недопустим, защото той е най-важен за нервната система. Виненият оцет е богат на споменатия елемент, който не се среща в чист вид, а заедно с киселина.
В продукта, освен калий и калций, се съдържат магнезий, който е необходим за сърцето и надбъбречните жлези; желязо и хлор – те действат благоприятно на работата на половите жлези и хипофизата.
При хронична умора, виненият оцет се прибавя към салати от пресни зеленчуци, бобови култури, сосове, риба. Гаргара с продукта, разреден с вода, в продължение на 2-3 дни помага при различни възпаления на носоглътката.
На основата на този оцет се приготвя чеснов, който се използва в лечението на диабет, краста, тения, мазоли, брадавици и други кожни заболявания.
Противопоказания
Продуктът не е подходящ за хора, при които се наблюдава алергия към червено грозде. Противопоказен е за тези, които имат повишена киселинност на стомашния сок, язва на стомаха, гастрит. Допълнителната киселина, която се съдържа не е полезна при остър цистит, защото обратно на разпространените твърдения, че оцетът убива патогенните бактерии в пикочния мехур, продуктите му на разпадане дразнят уретера и изострят заболяването.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 94.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 19 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С; калий, флуор, калций, фосфор, магнезий, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ БЯЛ ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНО СИРА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ТОРЕТТЕ ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Бяло вино – ползи и вреди за здравето
- E260 Оцетна киселина
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Лечение на ставни заболявания с ябълков оцет
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Мандраке, Мандрагора
- Лечение на херпес на устата с ябълков оцет
- Стафиди - състав и ползи
- Черно кучешко грозде
- Грозде, лоза
Коментари към Винен оцет