Печени ябълки с канела, джинджифил и орехи в карамел
Необходими продукти:
4 добре узрели, но достатъчно твърди ябълки
4 чаени лъжици течен мед
2 чаени лъжици канела на прах
4 щипки джинджифил на прах
4 чаени лъжици настъргана лимонова кора
50 грама орехи или бадеми
75 грама масло
1/4 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
Измийте добре ябълките и внимателно премахнете сърцевината със семките, постарайте се да не повредите "дъното" на плода. Във вътрешността им сложете по 1 чаена лъжичка мед и същото количество настъргана лимонова кора. Напълнете с натрошени (но не ситно смлени) орехи, отгоре поръсете с канелата и джинджифила.
Изпечете във фурната при 160 градуса в продължение на около 20 - 30 минути (времето зависи от големината на плодовете). Когато са готови, подредете ги в чинийки и се заемете веднага с направата на карамела.
Разтопете маслото в подходящ съд, добавете захарта и бъркайте, докато тя се разтопи. Сместа трябва да започне да се сгъстява и да придобие цвят на чай.
Полейте всяка ябълка с горещия карамел.
Ако предложението с карамел не ви допада, може да използвате мед.
Да ви е вкусно!
Коментари към Печени ябълки с канела, джинджифил и орехи в карамел