Кюфтета от моркови с леща и сос дзадзики
Необходими продукти:
- 2 глави червен лук, едната нарязана на полумесеци, другата на ситно
- сокът на 1 лимон
- 1 чаена лъжица зехтин
- 350 грама зелена леща (сварена)
- 2 чаени лъжици кимион
- 200 грама настъргани моркови
- 37 грама хлебни трохи
- 1 яйце
- 100 грама натрошено сирене
- 70 грама рукола
за дзадзики соса:
- 100 грама краставица, нарязана на ситно
- 100 грама нискомаслено кисело мляко
- 10 грама ментови листа, нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Мариновайте нарязания лук с лимонов сок за 30 минути, след което го отцедете.
В тиган изпържете в зехтина нарязания на ситно лук за 2-3 минути. Добавете лещата и изключете котлона. След 2-3 минути течността в тигана трябва да се е изпарила. Добавете кимиона, разбъркайте, свалете от котлона и прехвърлете сместа в купа.
Когато се охлади лещата, прибавете яйцето, моркова, хлебните трохи и разбъркайте. Разделете на 4 големи кюфтета с дебелина 2 сантиметра.
Подредете ги в тава, застлана с хартия, и печете 15 минути.
Разбъркайте краставицата с киселото мляко и ментата, подправете на вкус. Сервирайте кюфтетата със соса дзадзики. Поднесете с маринования лук и руколата.
realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от лапад с картофи и сирене
- Магданозени кюфтета
- Кюфтета от броколи и тиквички
- Зеленчукови кюфтета с ориз
- Спаначени кюфтета със сирене и чесън
- Кюфтета от печени чушки със сирене и зелен лук
- Кюфтета от коприва и булгур с орехи
- Кюфтета от тиквички с извара, сирене и копър
- Кюфтета от настъргани тиквички и млечна царевица с лук
- Кюфтета от тиквички и картофи
Коментари към Кюфтета от моркови с леща и сос дзадзики