Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Личности в кухнята Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me

Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me

от 12 апр 2019г., обновено на 15 апр 2019г.
Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Време е да обърнем внимание и на сладкарите! :) А какво по-добро началото от Светла от Vanilla & me, донесла преди дни злато от Лондон за своето творчество. Тя прави торти и уникални бисквити и е сред най-добрите майстори на декорирани сладки в България, несъмнено! Следя творчеството й от няколко месеца и определено заслужава внимание. По-скоро съм фен на бисквитите, отколкото на тортите, но това е чисто и просто, защото предпочитам едното, пред другото. Vanilla&me е доказателство, че и българските творци са толкова добри, колкото и световните, а достъпът до материали в родината ни не е за подценяване. Вижте какво ни разказа самата Светла и се насладете на творчеството й!

торти

Разкажи ни за себе си, кой се крие зад уникалните сладки?

Казвам се Светла Петрова, на 33 г. от София. Омъжена съм от 11 години и имам две прекрасни дъщери – на 7 и на 4 г.

Правиш наистина страхотни декорирани бисквити, както и торти. Къде е твоята страст?

Откакто се помня се занимавам с рисуване, декориране, дизайн. Завърших мода, след това се занимавах известно време с графичен дизайн. Случи се така, че голямата ми дъщеря беше диагностицирана с Атипичен аутизъм , което изисква допълнителна работа и грижи от наша страна. Поради тези специфики така и не се върнах на работа, а си останах вкъщи, което пък ми позволи да срещна и развия новото си хоби – захарното изкуство. То наистина се превърна в най-голямата ми страст и в момента цялото ми време и енергия е разделено между семейството и декорирането на торти и бисквити.

По снимките може да се види, че ти си голям майстор, но нека да започнем с началото. Откъде тръгна, как се разви, разкажи ни за твоя път да стигнеш дотук?

първите декорирани бисквити

В края на 2014 година, докато си разглеждах фейсбук, попаднах на снимка на много красиви бисквити. Бяха дело на моя приятелка, която не се занимава професионално. Бяха семпли. Тъмни меденки за основа, декорирани, с линии от бял айсинг. Спомням си как ги гледах дълго и си казах, че искам и аз да се опитам да направя нещо подобно. До този момент сладкарството никога не ме е привличало. Тъкмо напротив, умишлено избягвах да правя сладки неща, понеже се стремях да се храня здравословно и да тренирам… Малката ми дъщеря беше едва на няколко месеца и си казах, че като я сложа да спи, ще спретна едни бързи сладки. Определено се лъжех в преценката си. Отнеха ми много повече време, отколкото предполагах, една част от тях изгоряха, а глазурата ми се разтече навсякъде... На следващата година реших да продължа с опитите. Малката беше малко по-голяма, двечките със сестра й бяха на гости при майка ми и аз имах повечко време за експерименти. Този път резултата беше доста по-добър. Постепенно започнах да си купувам инструменти и материали и да ми става все по-интересно това ново начинание. На 15.03.2016 година направих първата си торта за рождения си ден. Бях горда с всичко, което създавах, и ги качвах във фейсбук, така че приятелите ми постепенно започнаха и те да искат торти за празниците си.

декорирани бисквити от състезанието

Преди дни се завърна от Лондон, където спечели "Злато"в категорията за декорация на бисквити. Разкажи ни за състезанието!

Cake International е най-голямото изложение за захарно изкуство в света. То се провежда от 1994 година два пъти годишно - в Лондон и в Бирмингам. На него участват декоратори от цял свят, демонстрират се нови техники и продукти в областта. Изложението е известно и със състезателната си част, в която може да участва всеки след предварително записване. Категориите бяха 17, сред които: "Флорална композиция", "Празнична торта", "Къпкейкс", "Захарни скулптури" и т.н. Във всяка категория може да има повече от един златен, сребърен или бронзов медал, като това зависи от броя точки, които е събрал участника, на база критериите на журито. Имаше и категории без златен медал. Оценяват се цялостната визия и идея, нивото на сложността, качеството на изработката и вниманието към детайлите. Журито е изключително строго, оглежда много внимателно от всички страни експонатите. Случва се и участници с прекрасни произведения да бъдат дисквалифицирани, понеже творбата им надвишава със сантиметри, предварително зададените размери или понеже са използвали неядлив материал за декорацията. Накрая от всяка група се награждават първите трима с най-много точки. Аз реших да участвам в категорията „Cookie Display” (Бисквити), тъй като реших, че там съм най-силна, а и пренасянето им до Лондон ми се струваше по-лесно в сравнение с пренасянето на торта, например. В категорията ми нямаше ограничение за брой използвани бисквити, нито за тяхната големина. Темата също беше по желание, така че това ми даде възможност да развихря въображението си. По време на коледните празници направих една джинджифилова къщичка с нарисувано мече отпред, която много ми хареса как се получи и реших и бисквитките ми, с които участвам на изложението да бъдат в този стил и концепция. Избрах да направя 3 големи къщички за птици с различна форма и големина, в които да живеят сладки животинчета. В състезанието се оценява и използването на колкото се може повече техники, така че усложних композицията си максимално като заложих на обемно рисуване с айсинг като начало, след което рисуване на детайлите с боички, направих и шприцовани малки цветя и листа, както и няколко детайла от вафлена хартия и захарна паста. Най-трудно ми е винаги да си представя всичко завършено – композицията, цветовата схема, но това е винаги, когато правиш нещо свое, а не копираш чужд модел. В средата на първата седмица от работата ми по проекта, реших, че не съм доволна от направеното и започнах отначало. Предизвикателство ми беше също опаковането и транспортирането, тъй като бисквитките ми бяха доста големи и имат прорези, където има повече вероятност да се счупят.

Оценяват ли хората труда ти?

Чувствам се оценена, да. Много ме зарежда това, че хората харесват нещата, които правя, и ме търсят. Мога да кажа, че от всички арт неща, с които съм се занимавала до момента, тук се чувствам най-оценена, което и ми дава възможност да го развивам още повече.

бисквити

Би ли споделила някоя тайна, дали можем сами да се научим да правим ако не толкова красиви бисквитки, поне такива, с които да зарадваме близките си.

Това, което бих дала като съвет е да намерите блог, в който са описани изпробвани рецепти и да ги следвате точно. Така вероятността да сгрешите е най-малка. Един от първите блогове, който разглеждах с часове беше този на Ирина Купенска, Sunshine kitchen. Тя прави и изключително красиви фотографии на готовите десерти, с което ме плени от самото начало. Все още правя някои от рецептите и, понеже са чудесни! Иначе, всичко останало е практика и това да развиете уменията си.

декорирани бисквити

Какъв съвет би дала на всички, които се занимават със сладкарска декорация?

Мога да ги посъветвам да бъдат себе си, да правят това, което обичат и да го развиват, вместо да се опитват да подражават на някой друг.
Другото, което е много важно за мен са хубавите снимки. Много често съм виждала чудесни торти снимани на лоша светлина и неподходящ фон, което отнема от красотата им. А за никого не е тайна, че добре презентираните и снимани неща, продават!

Какво предстои на Vanilla & me? Коя е следващата ти цел?

Най-голямата ми цел е да развивам собствените си умения, да експериментирам с нови техники и да създавам все по-красиви и впечатляващи произведения.

Автор: Данна Панджарова
Снимки: Vanilla&me

Още по темата:
  • Кулинарен карвинг - Трета част Кулинарен карвинг - Трета част
  • Кратък речник на готварските термини Кратък речник на готварските термини
  • Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес
  • Гозбите на бабите по света - Пета част Гозбите на бабите по света - Пета част
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВКУСЪТ НА БЪЛГАРИЯ - ИВАН ЗВЕЗДЕВ - СИЕЛА
33.00лв.

ВКУСЪТ НА БЪЛГАРИЯ - ИВАН ЗВЕЗДЕВ - СИЕЛА

ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
4.50лв.

ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл

СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
34.95лв.

СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС

ГОРЧИЦА ЕДРОЗЪРНЕСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
4.30лв.

ГОРЧИЦА ЕДРОЗЪРНЕСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

НЕБЕТ ШЕКЕР 100 г
2.80лв.

НЕБЕТ ШЕКЕР 100 г

ВИНОЦЕТИ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ - НЕФИЛТРИРАН 500 мл
7.60лв.

ВИНОЦЕТИ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ - НЕФИЛТРИРАН 500 мл

Коментари към Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me
    www.framar.bg 
    на 18 June 2025 в 01:28
    Коментирайте "Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Личности в кухнята
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Бакла, Черен боб
  • Скоруша
  • Явор, Обикновен явор
  • Домат
  • Кактусова смокиня, Бодлива круша
  • Турта, Тагерис, Тагетес
  • Лютива млечница, Бяла млечница, Пиперенка, Козарка, Лютивка
  • Петльов гребен
  • Мента
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2092 дни, 9 часа и 42 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2205 дни, 13 часа и 52 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 9 часа и 12 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 16 часа и 13 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 8 часа и 30 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 7 часа и 55 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАРФЮМ RUE PERGOLESE 50 мл

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЧЕРЕША И ЛАЙМ прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЯБЪЛКА прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЛИМОН прах 300 г

ИНОФАРМ СЪН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ДЕЦА SPF50 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 17:03:31

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: Ani от 17 юни 2025г. в 16:52:18

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:38:24

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:29:20

ЦЕНТРУМ A-Z таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:27:40
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival