Захар (бяла рафинирана)

Бялата рафинирана захар е вредна, това е известно. Прекомерната й употреба води до появата на кариес, диабет и нарушена обмяна на веществата. Да се отказваме напълно от нея не е необходимо, но трябва да се консумира с мярка. В малки количества този продукт е полезен. Например той може да възстанови изразходената енергия при напрегната умствена дейност. Недостатъкът на глюкоза в организма води до влошаване на настроението, изтощение, главоболие, намалена работоспособност. Но прекаленото количество е предпоставка за депресии, слабост, бърза умора, натоварва се задстомашната жлеза, което е причина за развитието на диабет.
Съществуват много разновидности на захарта
- Захароза
Ежедневно ние употребяваме предимно захар от захарна тръстика или захарно цвекло (захароза), която е кристалната захар или под формата на бучки. Тя е по-калорична и по-малко полезна, особено когато говорим за големи количества. Отнася се към дизахаридите и преди да се абсорбира в червата, трябва с помощта на храносмилателните ензими, да се разпадне на монозахаридите фруктоза и глюкоза, които са източник на енергия за организма, а това определя ползата на продукта. Но захарозата е причина за загубата на калций от костите, зъбите и косата, което е едно от нейните вредни действия.
- Глюкоза и фруктоза - отнасят се към монозахаридите и се поглъщат от червата в непроменен вид. Ползата от тях не се поставя под съмнение. Глюкозата се съдържа в почти всички сладки плодове, в които има и наличие на плодова захар.
- Малтоза (малцова захар) – среща се в соята и в листата на латинката. Усвоява се добре от кърмачета, както и лактозата (млечната захар). Тези два вида захар са дизахариди и се абсорбират добре след разпадането им до монозахариди.

Бяла рафинирана захар - вредата
Резултатите от проведени експерименти доказват, че рафинираната бяла сладост води до развитие на хронични заболявания.
- Повишен холестерол
Учените намират връзка между консумацията на захар и високите показатели на холестерола в кръвта. Резултатът от проучването, публикуван в списание JAMA, доказва, че хората, употребяващи много захар, са намалили нивата на "добрия" холестерол в организма си и са повишили тези на "лошия".
Приемът на подсладени напитки например предизвиква атеросклероза и запушване на артериите.
- Наднормено тегло
Затлъстяването е диагноза, която се поставя по целия свят, и една от основните причини е захарта (респективно, съдържащите я напитки).
Когато човек се храни неправилно и рядко, той изпитва остър глад. Изяждането на бонбон или шоколад в такъв момент дава енергия, затова рязко се повишава нивото на кръвната захар. Но спадането е също толкова рязко и това връща чувството на глад. Резултатът: много калории и никаква полза.
При пълните хора хормонът лептин, който е отговорен за засищането на тялото и го приканва да спре да се храни, се произвежда лошо. Именно захарта възпрепятства производството на хормона и е причина за преяждането.
- Кожни обриви и акне
Продуктите, съдържащи захар, се характеризират с висок гликемичен индекс. Те бързо повишават нивото на захарта в кръвта. Такива храни провокират производството на хормони андрогени, участващи в образуването на акне.
- Диабет
Затлъстяването, което е следствие от употребата на захар, е причина за нарушена обмяна на веществата.
При продължителна консумация на захар и сладки продукти задстомашната жлеза произвежда по-малко от хормона инсулин, който регулира нивото на кръвната захар. По-малко хормон, по-високо ниво на захар в кръвта. Тези фактори водят до развитие на диабет.
- Онкологични заболявания
Както вече казахме, менюто, изобилстващо от сладки продукти, води до затлъстяване. Така се повишава рискът от развитие и на онкологични заболявания. Подобно хранене провокира възпаления на различни органи и намалява чувствителността към инсулин, затова и рискът от подобен тип болести е по-висок. Изследванията в тази посока продължават.
- Депресия
Рязкото повишаване на захар в кръвта не влияе добре върху психичното състояние и води до депресия.
- Стареене на кожата
Консумацията на сладки изделия води до появата на бръчки.
- Затлъстяване на черния дроб
В началото на статията споменахме, че захарта се състои от фруктоза и глюкоза. Фруктозата се разрушава в черния дроб, където се превръща в гликоген и енергия. Но излишъкът от гликоген се отлага в органа във вид на мазнина.
- Натоварване на бъбреците
Високото ниво на кръвна захар уврежда тънките кръвоносни съдове в бъбреците, а това увеличава риска от развитите на болести на органа.
- Разрушаване на зъбите
Бактериите в устната кухина се хранят със захар и отделят кисели вещества, което разрушава зъбите и отмива минералите.
- Недостиг на енергия
Продуктите, съдържащи само бързи въглехидрати, водят до скоростен скок на енергията. В техния състав не влизат белтъчини, целулоза и мазнини и затова нивото на захарта в кръвта пада бързо и човек се чувства изтощен. За да се избегне това, е необходимо храненето да бъде правилно. Например за повече енергия може да помогнат ябълки с орехи.
- Подагра
Подаграта се изразява в ставна болка. Захарта повишава нивото на пикочна киселина и увеличава риска от развитие на заболяването. Ако то вече е налице, състоянието може да се влоши.
- Умствени отклонения
Редовната консумация на захар влошава паметта и повишава риска от деменция.
Дневна необходимост от захар:
- Мъже - 150 ккал или 9 чаени лъжица
- Жени - 100 ккал или 6 чаени лъжици
Редактор: Радостина Райчева
Снимки: polzavred.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.2 мл. |
Белтък | 0.3 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 99.5 гр. |
Калории | 374 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУСТЕЛА SENSITIVE ИЗМИВАЩ ГЕЛ 300 мл
НАТУГЕНА МИКРОВЕДА ЛАЙФ 1000 мл
Безплатна доставка за България!ОРГАНИК ШОП СКРАБ ЗА ТЯЛО СИЦИЛИАНСКИ ПОРТОКАЛ 250 мл
НЕИСС СКРАБ ЗА ТЯЛО КАФЕ 330 г
МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл
ТОТАЛ БОДИ МУЛТИ КОЛАГЕН прах 267 г НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Сладкарски изделия
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Диета без захар - какво означава, какви са ползите и вредите от нея
- Колко грама захар да ядем на ден
- Агаве
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Карамелизирана захар - рецепта
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Каква е връзката между рака и захарта?
- Научете детето си да консумира по-малко захар в пет лесни стъпки
Коментари към Захар (бяла рафинирана)