Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Видове захар и тяхното приложение

Видове захар и тяхното приложение

от 10 юни 2019г., обновено на 08 март 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Видове захар и тяхното приложение - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Винаги, когато се сетим за захар, в съзнанието ни възникват множество сладки изделия. И наистина, захарта служи за подслаждане на печива, солени ястия и напитки. Но се прилага и с други цели – подобряване на вкуса и текстурата. Захарта прави тестото крехко, превръща белтъците в пухкав сняг и придава на печивата приятен златистокафяв цвят.

В наши дни постоянно ни убеждават, че захарта е много вредна за здравето. Нищо чудно, че много често се заблуждаваме, че, предпочитайки кафявата през бялата захар, правим най-добрия избор за себе си. Дали това е така, бихме могли да преценим по-добре, след като се запознаем с различните видове захар.

Бяла захар

Бялата захар се произвежда чрез рафиниране на захарна тръстика или захарно цвекло – процес, при който се премахва меласата (лепкав кафяв сироп) от захарните кристали, за да се постигне яркобелия цвят на сладкия продукт. От хранителна гледна точка бялата захар няма никакви ползи, тъй като малките количества полезни вещества се отстраняват при обработката. Освен това този вид захар се свързва с редица вреди за здравето, сред които висока кръвна захар, проблеми с метаболизма, повишен холестерол, диабет. Това е и причината много хора да търсят алтернативи, с които да я заменят.

>>> Защо някои хора изпитват негативни странични ефекти при намаляване на приема на захар

Видове бяла захар

  • Обикновена бяла захар – рафинирана захар, която преработвателите избелват и смилат до размер, подобен на трапезната сол. Обикновено се използва в рецепти за печива.
  • Супер фина захар – Обработва се подобно на обикновената захар, но се смила на по-малки частици. Супер фината захар се използва в десерти като целувки, мус и бита сметана. Също така е популярна за подслаждане на студени напитки, като студен чай или лимонада, тъй като фините кристали се разтварят по-бързо.
  • Пудра захар – Известна още като сладкарска, пудрата захар се състои от фино смляна бяла захар, смесена с малко количество царевично нишесте.
  • Захарни кубчета – Кубчета се правят от бяла захар, пресована под определена форма. Те обикновено се използват за подслаждане на горещи напитки.

Кафява захар

Кафявата захар често се произвежда чрез добавяне на меласа към обикновената рафинирана захар, като целта е да се намалят производствените разходи. Произведена по този начин, рафинираната захар е много по-едра от нерафинирания еквивалент. Много лесно може да се провери каква точно е закупената от нас захар – ако оцветява течността, в която се поставя, означава, че използваният продукт е рафинирана захар, обработена с меласа.

Видове кафява захар

Кафява захар

Количеството меласа, смесено с бяла захар, определя вида на кафявата захар.

  • Светлокафява захар – Този тип захар обикновено се използва за печене. Рецептите, които включват кафява захар, без да уточняват вида, изискват светлокафява захар.
  • Тъмнокафява захар – Тя съдържа приблизително 6,5% меласа и се използва за направата на изделия с богати вкусове и цветове.

Тръстикова захар

За разлика от бялата захар, която преминава през сериозна преработка, тръстиковата захар се извлича изцяло от сока на захарната тръстика. Производственият процес включва нарязване на захарна тръстика, изстискване на сока, кипване на течността, за да се получи нерафинирана меласа, и кристализиране.

Видове тръстикова захар

Има три основни вида тръстикова захар – нерафинирана, сурова и рафинирана. Основната разлика е в начина, по който се обработват, а самата обработка е по същество процес на отстраняване на част или цялата меласа.

Мусковадо

Известна още като барбадоска захар, Мусковадо представлява нерафинирана тръстикова захар, която съдържа естествена меласа. Има тъмни и светли разновидности, а текстурата е лепкава, влажна и пясъчна с богат аромат и вкус, подобен на карамел. Въпреки че Мусковадо може да се използва като заместител на кафявата захар, нейният вкус е много по-богат. Този вид захар се използва в сосове за барбекю, маринати, солени ястия и придава карамелена сладост на салатените дресинги. Също така често се добавя към браунита, шоколадови бисквити, джинджифилови сладки, сладкиши, овесени ядки и сладолед.

Демерара

Демерара

Демарара произхожда от бившата британска колония Демарара (Гвиана) и се произвежда от захарна тръстика. При смилането на тропическото растение се получава сок, който при сгъстяването придобива консистенция на сироп, а при изсушаването се образуват кристали. Този вид захар не е рафиниран, поради което запазва някои полезни минерали и витамини, като например калций, желязо, магнезий, витамини В3, В5 и В6. Въпреки това отрицателните ефекти от прекомерната консумация са в пъти повече от ползите.

Турбинадо

Турбинадо представлява минимално обработена захар, която запазва в състава си част от меласата, което й придава фин карамелен аромат. Въпреки че често се смята за сурова захар, това не е точно така, тъй като се нуждае от почистване от естественото замърсяване. По време на процеса на обработка се следват същите стъпки, както при рафинирана захар, но пък за сметка на това струва почти два пъти повече от нея.

Турбинадо се използва за подслаждане на горещи напитки или в рецепти на различни печива.

Кокосова захар

Кокосовата захар представлява естествена захар, която се получава при обработката на сок от кокосова палма. Производственият процес е изключително лесен – в цветовете на палмата се правят разрези, от които се събира течност, което след това преминава топлинна обработка, за да се изпари. Крайният резултат е кафява на цвят захар.

Кокосовата захар съдържа голямо количество хранителни вещества, включително цинк, желязо, калий и калций, както и полифеноли и антиоксиданти. Освен това натуралният продукт съдържа също фибри, които забавят усвояването на глюкозата, което е и основната причина кокосовата захар да е с по-нисък гликемичен индекс.

Течна захар

Течната захар представлява бяла рафинира захар, разтворена във вода. Използва се предимно в напитки или за направата на други хранителни продукти като конфитюри, мармалади, кисели краставични и консерви.

Източник:

10 most common types of sugar and their uses: https://www.finedininglovers.com/article/different-types-sugar-how-use

Още по темата:
  • Захар (бяла рафинирана) Захар (бяла рафинирана)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МУСТЕЛА SENSITIVE ИЗМИВАЩ ГЕЛ 300 мл
36.90лв.

МУСТЕЛА SENSITIVE ИЗМИВАЩ ГЕЛ 300 мл

БИОВЕН БАРСЕЛОНА ВИТАМИН C АНТИ-ЕЙДЖ СКРАБ С МАНГО ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА КОЖАТА НА ТЯЛОТО 250 мл
15.90лв.

БИОВЕН БАРСЕЛОНА ВИТАМИН C АНТИ-ЕЙДЖ СКРАБ С МАНГО ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА КОЖАТА НА ТЯЛОТО 250 мл

БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
5.90лв.

БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА

БОНБОНИ АЛПИ * 100
13.00лв.

БОНБОНИ АЛПИ * 100

БИОНИКЕ DEFENCE BODY ОБНОВЯВАЩ СКРАБ ЗА ТЯЛО 200 мл
29.60лв.

БИОНИКЕ DEFENCE BODY ОБНОВЯВАЩ СКРАБ ЗА ТЯЛО 200 мл

МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл
36.90лв.

МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл

Коментари към Видове захар и тяхното приложение

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Видове захар и тяхното приложение
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 05:29
    Коментирайте "Видове захар и тяхното приложение"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Сладкарски изделия
  • Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
  • Колко грама захар да ядем на ден
  • Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
  • Карамелизирана захар - рецепта
  • Берберин - новата алтернатива при диабет
  • Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
  • Грудков балдаран
  • Агаве
  • Гурмар, Гимнема
  • Алтернативно лечение на диабет
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 137 дни, 20 часа и 11 мин.

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 138 дни, 13 часа и 26 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Latest Temu Discount Code $100 off [acp856709] For The USA & Canada

преди 3 часа и 15 мин.

Maximize Savings With [acp856709] Temu Coupon Code $100 Off

преди 3 часа и 17 мин.

Temu Coupon Code $100 Off [acp856709] + 30% Discount For New Users

преди 3 часа и 18 мин.

$100 Off Temu Coupon Code [acp856709] For New & Existing Users

преди 3 часа и 19 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ МЕНИДЖЪР ДРИНК МИКС С ПЛОДОВ ВКУС прах 170.7 г NATURE'S WAY

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах НЕОВКУСЕН 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ПОРТОКАЛ 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ЯБЪЛКОВ СОК 395г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:51:49

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: Мая от 13 юни 2025г. в 17:37:22

БЕТАЗОНТРИО 0,500 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:06:36

ТАБЕКС таблетки 1.5 мг * 100 СОФАРМА

Коментар на: Aurischo от 13 юни 2025г. в 15:00:47

ЛАВАНДУЛОВ СПИРТ 100 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 14:51:45
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival