Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Видове захар и тяхното приложение

Видове захар и тяхното приложение

от 10 юни 2019г., обновено на 08 март 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Видове захар и тяхното приложение - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Винаги, когато се сетим за захар, в съзнанието ни възникват множество сладки изделия. И наистина, захарта служи за подслаждане на печива, солени ястия и напитки. Но се прилага и с други цели – подобряване на вкуса и текстурата. Захарта прави тестото крехко, превръща белтъците в пухкав сняг и придава на печивата приятен златистокафяв цвят.

В наши дни постоянно ни убеждават, че захарта е много вредна за здравето. Нищо чудно, че много често се заблуждаваме, че, предпочитайки кафявата през бялата захар, правим най-добрия избор за себе си. Дали това е така, бихме могли да преценим по-добре, след като се запознаем с различните видове захар.

Бяла захар

Бялата захар се произвежда чрез рафиниране на захарна тръстика или захарно цвекло – процес, при който се премахва меласата (лепкав кафяв сироп) от захарните кристали, за да се постигне яркобелия цвят на сладкия продукт. От хранителна гледна точка бялата захар няма никакви ползи, тъй като малките количества полезни вещества се отстраняват при обработката. Освен това този вид захар се свързва с редица вреди за здравето, сред които висока кръвна захар, проблеми с метаболизма, повишен холестерол, диабет. Това е и причината много хора да търсят алтернативи, с които да я заменят.

>>> Защо някои хора изпитват негативни странични ефекти при намаляване на приема на захар

Видове бяла захар

  • Обикновена бяла захар – рафинирана захар, която преработвателите избелват и смилат до размер, подобен на трапезната сол. Обикновено се използва в рецепти за печива.
  • Супер фина захар – Обработва се подобно на обикновената захар, но се смила на по-малки частици. Супер фината захар се използва в десерти като целувки, мус и бита сметана. Също така е популярна за подслаждане на студени напитки, като студен чай или лимонада, тъй като фините кристали се разтварят по-бързо.
  • Пудра захар – Известна още като сладкарска, пудрата захар се състои от фино смляна бяла захар, смесена с малко количество царевично нишесте.
  • Захарни кубчета – Кубчета се правят от бяла захар, пресована под определена форма. Те обикновено се използват за подслаждане на горещи напитки.

Кафява захар

Кафявата захар често се произвежда чрез добавяне на меласа към обикновената рафинирана захар, като целта е да се намалят производствените разходи. Произведена по този начин, рафинираната захар е много по-едра от нерафинирания еквивалент. Много лесно може да се провери каква точно е закупената от нас захар – ако оцветява течността, в която се поставя, означава, че използваният продукт е рафинирана захар, обработена с меласа.

Видове кафява захар

Кафява захар

Количеството меласа, смесено с бяла захар, определя вида на кафявата захар.

  • Светлокафява захар – Този тип захар обикновено се използва за печене. Рецептите, които включват кафява захар, без да уточняват вида, изискват светлокафява захар.
  • Тъмнокафява захар – Тя съдържа приблизително 6,5% меласа и се използва за направата на изделия с богати вкусове и цветове.

Тръстикова захар

За разлика от бялата захар, която преминава през сериозна преработка, тръстиковата захар се извлича изцяло от сока на захарната тръстика. Производственият процес включва нарязване на захарна тръстика, изстискване на сока, кипване на течността, за да се получи нерафинирана меласа, и кристализиране.

Видове тръстикова захар

Има три основни вида тръстикова захар – нерафинирана, сурова и рафинирана. Основната разлика е в начина, по който се обработват, а самата обработка е по същество процес на отстраняване на част или цялата меласа.

Мусковадо

Известна още като барбадоска захар, Мусковадо представлява нерафинирана тръстикова захар, която съдържа естествена меласа. Има тъмни и светли разновидности, а текстурата е лепкава, влажна и пясъчна с богат аромат и вкус, подобен на карамел. Въпреки че Мусковадо може да се използва като заместител на кафявата захар, нейният вкус е много по-богат. Този вид захар се използва в сосове за барбекю, маринати, солени ястия и придава карамелена сладост на салатените дресинги. Също така често се добавя към браунита, шоколадови бисквити, джинджифилови сладки, сладкиши, овесени ядки и сладолед.

Демерара

Демерара

Демарара произхожда от бившата британска колония Демарара (Гвиана) и се произвежда от захарна тръстика. При смилането на тропическото растение се получава сок, който при сгъстяването придобива консистенция на сироп, а при изсушаването се образуват кристали. Този вид захар не е рафиниран, поради което запазва някои полезни минерали и витамини, като например калций, желязо, магнезий, витамини В3, В5 и В6. Въпреки това отрицателните ефекти от прекомерната консумация са в пъти повече от ползите.

Турбинадо

Турбинадо представлява минимално обработена захар, която запазва в състава си част от меласата, което й придава фин карамелен аромат. Въпреки че често се смята за сурова захар, това не е точно така, тъй като се нуждае от почистване от естественото замърсяване. По време на процеса на обработка се следват същите стъпки, както при рафинирана захар, но пък за сметка на това струва почти два пъти повече от нея.

Турбинадо се използва за подслаждане на горещи напитки или в рецепти на различни печива.

Кокосова захар

Кокосовата захар представлява естествена захар, която се получава при обработката на сок от кокосова палма. Производственият процес е изключително лесен – в цветовете на палмата се правят разрези, от които се събира течност, което след това преминава топлинна обработка, за да се изпари. Крайният резултат е кафява на цвят захар.

Кокосовата захар съдържа голямо количество хранителни вещества, включително цинк, желязо, калий и калций, както и полифеноли и антиоксиданти. Освен това натуралният продукт съдържа също фибри, които забавят усвояването на глюкозата, което е и основната причина кокосовата захар да е с по-нисък гликемичен индекс.

Течна захар

Течната захар представлява бяла рафинира захар, разтворена във вода. Използва се предимно в напитки или за направата на други хранителни продукти като конфитюри, мармалади, кисели краставични и консерви.

Източник:

10 most common types of sugar and their uses: https://www.finedininglovers.com/article/different-types-sugar-how-use

Още по темата:
  • Захар (бяла рафинирана) Захар (бяла рафинирана)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл
37.65лв. / 19.25 €

МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл

ФИНО СМЛЯНА ТРЪСТИКОВА ЗАХАР С РОЗОВИ ЛИСТА 120 г DARY NATURY
12.50лв. / 6.39 €

ФИНО СМЛЯНА ТРЪСТИКОВА ЗАХАР С РОЗОВИ ЛИСТА 120 г DARY NATURY

МИКОНАТУР ЕНЕРДЖИ МИКС ОТ БИО СУПЕРХРАНИ прах 180 г
18.10лв. / 9.25 €

МИКОНАТУР ЕНЕРДЖИ МИКС ОТ БИО СУПЕРХРАНИ прах 180 г

БИОВЕН БАРСЕЛОНА НИАЦИН ЦЕЛУЛИТ СКРАБ С КОКОС ЗА СТЯГАНЕ И ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА 250 мл
15.90лв. / 8.13 €

БИОВЕН БАРСЕЛОНА НИАЦИН ЦЕЛУЛИТ СКРАБ С КОКОС ЗА СТЯГАНЕ И ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА 250 мл

МУСТЕЛА STELATOPIA ИЗМИВАЩ КРЕМ 500 мл
45.86лв. / 23.45 €

МУСТЕЛА STELATOPIA ИЗМИВАЩ КРЕМ 500 мл

НАНГА ВИОЛЕТОВА ЗАХАР ОТ ТЕМЕНУЖКИ 100 г
34.82лв. / 17.80 €

НАНГА ВИОЛЕТОВА ЗАХАР ОТ ТЕМЕНУЖКИ 100 г

Коментари към Видове захар и тяхното приложение

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Видове захар и тяхното приложение
    www.framar.bg 
    на 26 November 2025 в 01:54
    Коментирайте "Видове захар и тяхното приложение"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Сладкарски изделия
  • Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
  • Най-добрите храни за диабетици
  • Берберин - новата алтернатива при диабет
  • Агаве
  • Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
  • Колко грама захар да ядем на ден
  • Карамелизирана захар - рецепта
  • Диета без захар - какво означава, какви са ползите и вредите от нея
  • Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
  • Алтернативно лечение на диабет
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Близо половината от самоубийствата не се дължат на психично заболяванеБлизо половината от самоубийствата не се дължат на психично заболяване

Близо половината от самоубийствата не се дължат на психично заболяване

от 25 ное 2025г.Прочети повече
Епидемията от морбили в Израел взе поредната си жертваЕпидемията от морбили в Израел взе поредната си жертва

Епидемията от морбили в Израел взе поредната си жертва

от 25 ное 2025г.Прочети повече
Нов грипен щам: Експертите прогнозират по-тежък сезон в ЕвропаНов грипен щам: Експертите прогнозират по-тежък сезон в Европа

Нов грипен щам: Експертите прогнозират по-тежък сезон в Европа

от 25 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 25 дни, 14 часа и 51 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 35 дни, 11 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДАБЪЛ УУД ДИХИДРОМИРИЦЕТИН капсули * 30

ПИЕР КАРДЕН БАЛСАМ ПРОТЕИН ТЕРАПИЯ 250мл

ПИЕР КАРДЕН ШАМПОАН ПРОТЕИН ТЕРАПИЯ П/В КОСОПАД/ОРАНЖЕВ 250мл

ПИЕР КАРДЕН ШАМПОАН ПРОТЕИН ТЕРАПИЯ БОЯДИСАНА КОСА/СИВ 250мл

МАГНУМ КОМПЛЕКТ КОЗМЕТИЧНИ НЕСЕСЕРИ ОВАЛ 3 в 1 671

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ГРАНОФУРИН М спрей 50 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 ное 2025г. в 11:41:28

ЙАЛОКЛИЙН РАЗТВОР ЗА НЕБУЛИЗИРАНЕ дози 2 мл * 5 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 ное 2025г. в 11:30:13

РЕЛАКСОФИТОЛ капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 ное 2025г. в 11:27:57

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН течно 236 мл NATURE'S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 ное 2025г. в 11:25:57

ВИТАМИН B12 сублингвални таблетки 1000 мкг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 ное 2025г. в 11:23:54
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival