Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Сквален

Сквален

Сквален - изображение

От биохимична гледна точка скваленът е ацикличен полиненаситен течен въглерод, който се разтваря в повечето органични разтворители. Веществото изпълнява важна роля за метаболизма на стероидите и тритерпеноидите.

Често скваленът е наричан "витамин на кислорода", тъй като той влиза в реакция с водата (а всички знаем, че човек се състои от 80% вода), освобождавайки кислород и насищайки клетките с него.

Природата е надарила акулата да произвежда веществото. Разбира се, животните и хората не правят изключение.

В човешкия организъм скваленът има противомикробно, антиканцерогенно и фунгицидно действия. Именно поради недостигът на кислород той старее преждевременно и се развиват туморни образувания. Поддържането на необходимите количества от веществото в тялото подпомага подмладяването.


Скваленът:

 • стимулира работата на имунната система;
 • допринася за подмладяването на клетките и се бори със свободните радикали;


Нормалната концентрация на веществото в кръвта на човека е 250 нанограма на милилитър. Синтезира се в черния дроб и се отделя чрез кожата, създавайки естествена хидролипидна мантия. При това скваленът е изключително устойчив на вода и измиващи средства.
Изследвания показват, че е едно от производните на витамин А, което при взаимодействие с холестерола поддържа естественото синтезиране на витамин Д и подобрява транспортирането на другите витамини "дълбоко" в организма.

Веществото прави революция не само в диетологията и фармакологията, но и в козметиката. Полезните му компоненти проникват в дълбочина в епидермиса. Освен това скваленът, влизащ в състава на козметичните продукти, действа като ефективно средство, подпомагащо заздравяването на рани, което е особено важно при страдащите от псориазис, екзема и невродермит.

Предимства:

 • мощен адаптоген - повишава устойчивостта на организма към неблагоприятни условия;
 • пречиства кръвта, стомашно-чревния тракт и бъбреците от токсините и продуктите на разграждането;
 • стимулатор е на клетъчния растеж и здравето;
 • притежава антистареещ ефект;
 • бори се с нездравословните бактерии;
 • нормализира производството на хормони.

Първоначално веществото е открито в черния дроб на акула. След това в кожата на американския бобър,


Скваленът в хранителните продукти


Съдържа се в редица растения. В студено пресования зехтин има около 1% чист сквален. Среща се също в маслото от оризови трици, пшеничните зародиши, в палмовото и амарантово масла.

И още в:

 • черен дроб на риби (особено акула);
 • яйца;
 • меса;
 • живи закваски.

Трябва да кажем, че маслото от семена амарант се характеризира с уникален биохимичен състав, който включва високо съдържание на сквален, олеинова, линолова, арахидонова и редица други киселини, витамин Е, фосфолипиди, фотостероли и множество микроелементи.
Освен това продуктът е лидер по наличие на сквалент (цели 8%).

Снимка: woman.ru

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЕ-тата в хранитеЛайфстайлИсторияБотаника