Полезни свойства на бора и въздействие върху човека
Борът е елемент, който се съдържа в костната тъкан на хората и животните. Доказана е необходимостта на веществото за човешкото здраве. От 1 до 3 мг са необходими дневно, в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние. По-голяма нужда от него имат страдащите от уролитиаза.
Полезни свойства и въздействие върху човека
Борът участва в строежа на клетъчните мембрани, костната тъкан и при някои ензимни реакции в тялото. Допринася за понижаването на базалния метаболизъм при болните от тиреотоксикоза, увеличава способността на инсулина да намалява захарта в кръвта.
Веществото действа благоприятно върху растежа на организма и върху продължителността на живота. Елементът поддържа във форма мъжките и женските полови хормони, необходими за здравето на костите, затова е особено необходим на жените в периода на климактериума.
Благодарение на бора в организма се преобразува и работи витамин Д и затова калцият се усвоява по-лесно, а той също е нужен на костите.
Биологична роля и употреба на бора
Борът е от съществено значение за клетъчните стени на растенията. Не се счита за отровен за животните, но в по-високи дози може да наруши метаболизма на организма. Хората приемат около 2 милиграма бор ежедневно чрез храната и около 60 грама през целия си живот. Някои борни съединения се изучават за използването им като възможно лечение на мозъчни тумори.
Борът се среща като ортоборна киселина в някои вулканични води и като борати в минералите боракс и колеманит. В Турция са открити обширни залежи на боракс. Най-важният източник на минерала е разоритът (кернит), който се намира в пустинята Мохаве в Калифорния, САЩ.
Най-важните съединения на бора са борната киселина, боракса (натриев борат) и борен оксид. Те могат да бъдат открити в капките за очи, леките антисептици, праховете за пране и гланциране на плочки. По-рано бораксът се е използвал за направата на белина и като консервант за храна.
Чистият бор представлява тъмен аморфен прах. Аморфният бор се използва като запалител на ракетно гориво и в пиротехнически огън. Придава на пламъка отличителен зелен цвят.
Признаци и симптоми при недостиг на бор:
- спиране на растежа;
- нарушения на костната система; остеопороза;
- повишено предразполагане към развитие на захарен диабет;
- понижен имунитет;
- по-ниска умствена активност;
- забавяне на реакциите, липса на концентрация, сънливост;
- промяна на състава на кръвта и риск от развитие на анемия, тромбоцитопения;
- нарушени мастен и белтъчен обмени;
- хормонален дисбаланс;
- нарушена обмяна на минералите (особено на магнезий, фосфор и калций).
Признаци и симптоми при излишък на бор (чрез храната това е практически невъзможно):
- загуба на апетит;
- гадене, повръщане, диария;
- кожен обрив с упорито лющене - вид псориазис;
- ментално объркване.
Храни, съдържащи бор - приблизителни количества от елемента в 100 грама продукт:
- кайсия - 1050 мкг;
- елда - 730 мкг;
- грах - 670 мкг;
- леща - 610 мкг;
- боб - 490 мкг;
- ечемик - 290 мкг;
- цвекло - 280 мкг;
- овесени ядки - 274 мкг;
- царевица - 270 мкг;
- ябълка - 245 мкг;
- зеле - 200 мкг;
- моркови - 200 мкг;
- лимон - 175 мкг;
- патладжан - 100 мкг;
- киви - 100 мкг.
edaplus.info
Снимки: freepik.com
Коментари към Полезни свойства на бора и въздействие върху човека