Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при сърдечна недостатъчност

Хранене при сърдечна недостатъчност

Хранене при сърдечна недостатъчност - изображение

Сърдечната недостатъчност се изразява в намалена контрактилна способност на сърдечния мускул.

При наличие на такъв здравословен проблем е необходимо да се ограничи консумацията на течности, включително и на течни храни. Максималното дневно количество е 1-1,2 литра, което включва супи, компоти и други напитки. Кафето да не бъде силно и да се пие с мляко, соковете да се разреждат наполовина с вода. Ако последната е минерална, за ден да не се приемат повече от 1-2 чаши.

В менюто да се включат продукти, съдържащи калий: сушени кайсии, стафиди, ядки, печени картофи, брюкселско зеле, праскови, банани.


Да се консумират също:

  • каши (овесена и от елда);
  • сок от тиква с мед (подобрява биохимичния състав на кръвта, повишава тонуса на кръвоносните съдове и стойностите на хемоглобина);
  • сочни и меки круши (намаляват сърцебиенето);
  • малини (нормализиран артериалното налягане, пречистват кръвоносните съдове, като по този начин намаляват холестерола);
  • сладки чушки и домати (укрепват стените на кръвоносните съдове);
  • плодове и листа от касис (намаляват съсирването на кръвта, използват се при лечение на атеросклероза);
  • глог (премахва аритмията, понижава нивото на холестерола, намалява сърдечната болка).

Препоръчва се ястията да се приготвят на пара или да се сваряват.

Храненето да бъде 5-6 пъти дневно и да се приемат малки порции, защото големите количества натоварват допълнително сърдечно-съдовата система.

Тъй като при сърдечна недостатъчност се нарушава киселинно-алакалният баланс, в полза на киселинността, е необходимо да се консумират повече алкални продукти. Такива са: мляко и млечни изделия, цвекло, краставици, домати, спанак, круши, ябълки.

Месата да не са тлъсти: говеждо, телешко, пилешко, пуешко, също нетлъста риба.

Супите да са млечни или вегетариански, а за гарнитура може да се консумират картофи, зеле, моркови, тиквички.

Калият и магнезият са важни елементи и са необходими при сърдечна недостатъчност в по-големи количества. Калият притежава диуретични свойства, т.е от организма се извежда излишната течност. Недостигът на веществото води до сърдечна аритмия. Магнезият е нужен за нормалното функциониране на кръвоносните съдове.

Продукти, богати на калий: сушени кайсии, сушени сини сливи, ядки, пшенични трици, цвекло, картофи, зеле (бяло, цветно, червено), шипки, портокали, грейпфрут, елда, овесени ядки, ориз, червено и черно френско грозде, малини, червени боровинки, цариградско грозде, диви къпини.

Източници на магнезий са: зърнено-житните култури, хлябът, орехите, лешниците, слънчогледовите семена, динята, морското зеле.

 

Опасни и вредни храни при сърдечна недостатъчност

  • Не се препоръчва прием на готварска сол дори и в минимални количества. Затова от менюта да се изключат всички храни, в които има сол, а при тежки случаи - даже и хлябът.
  • Пикантните зеленчуци, лимоновият сок и различните подправки са сред забранените продукти, също и храните, образуващи газове.
  • Сладките изделия да се ограничат, защото захарта може да се превърне в причина за появата на отоци, които затрудняват сърдечната дейност.
  • Да се намали и приемът на масло (до 1 чаена лъжица на ден), за приготвяне на ястия да се използват растителни мазнини.
  • Забранени са също: шоколадът, концентрираните бульони, пушените и остри ястия, тлъстите меса, подправките.

 

Прочетете също: "С какво да храним сърцето?" и "Здравето на сърцето започва от стомаха"


Снимка: zdorovejka.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПатологияЗдравни проблемиЛеченияНовиниСнимкиКлинични пътекиИсторияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияСпортОрганизацииСпециалистиНормативни актове