Хранене при саркоидоза

Саркоидозата е хронично заболяване с възпалителен характер, при което се забелязва образуване на специфични възли, струпване на възпалени клетки – грануломи. Този здравословен проблем се среща рядко, по-рано е бил известен под наименованието болест на Besnier-Boeck-Schaumann.
Според някои учени саркоидозата може да бъде причинена от бактерии, паразити, съединения на метали, патогенни гъбички, цветен прашец, но това не е доказано.
Повечето специалисти са на мнение, че заболяването е следствие на комплекс от причини, а именно:
- работа с химични вещества, особено с берилий и цирконий;
- генетична предразположеност;
- неблагоприятни екологични условия;
- понижен имунитет;
- инфекция.
Симптомите:
- намаляване на апетита;
- отпуснатост;
- антипатия;
- загуба на телесно тегло;
- леко повишаване на телесната температура;
- суха кашлица;
- мускулни и ставни болки;
- болки в гърдите;
- задух;
- поява на болезнени пурпурно-червени възли по кожата (на тяхно място остават сиво-лилави петна).
Полезни хранителни продукти при саркоидоза
Храненето следва да бъде балансирано, пълноценно, ястията и продуктите да бъдат лесни за усвояване от организма. Препоръчва се блюдата да се приготвят на пара, да се задушават и да се сваряват. Лекарите съветват да се приемат малки порции 5-6 пъти дневно.
Полезно е на трапезата да присъстват нетлъсти меса (включително птиче), риба, яйца, сирена, обезмаслена извара, соя, боб, грах, ядки, грис, елда, овесени ядки, просо, макарони, ориз, картофи. Всички те съдържат белтъчини, които са важен елемент за пълноценното хранене.
Умерената употреба на растителни мазнини (царевично, ленено, тиквено масла, зехтин), също краве масло, ядки, месо, сирена и киселомлечни продукти, насища организма с мазнини, които са необходими за балансиран хранителен режим.
Да се консумират каши, зеленчуци (аспержи, боб, моркови, всички видове зеле, патладжан, краставици, целина, зелена салата, грах, ряпа, домати), пълнозърнест хляб, сушени сини сливи и кайсии, обезмаслено прясно мляко, ягоди, грейпфрут, тиквички, артишок, нахут. Изброените продукти са източници на сложни въглехидрати, които се отличават от сложните по това, че са незаменими при правилно хранене – участват в синтезирането на енергия, без да повишават нивото на захарта в кръвта.
Смята се, че при саркоидоза са полезни чесънът и лукът, въпреки че това не е научно доказано.
Лекарите препоръчват консумация на повече цариградско грозде, вишни, нар, офика, зърнастец, касис, морско зеле, елда, овесени ядки, боб, грах, ядки, защото насищат организма с полезни вещества и витамини, които помагат в борбата с възпалителния процес.
Шипки, сладки чушки, котешки нокът, зеле (брюкселско, червено, цветно и броколи), офика, ягоди, спанак, цитруси, киви - тези плодове и зеленчуци е добре да бъдат включени в менюто, тъй като в състава им има много витамин С, който се бори с токсините.
Да се пият настойки от шипки, малини, цитрусови кори, листа касис, също прясно изцедени сокове от нар, цитруси, моркови и ябълки (в комбинация). Такива напитки също дават на тялото големи количества витамин С и множество полезни вещества.
Да се обърне внимание на консумацията на черен дроб, плодове на калина, краве масло, морско зеле, бяло саламурено и топено сирена, извара, водорасли, стриди, сладки картофи, заквасена сметана, чесън. В тях се съдържа витамин А, а той помага за справяне с инфекциите.
Важно е да се ядат: пълнозърнест хляб, грах, бадеми, трици, пшеница, бял ориз, брашно, картофи, ябълки, зеле, моркови, леща, стафиди, фъстъци, броколи. В състава им влиза целулоза, която е в състояние да пречисти организма и да нормализира работата на червата.
В менюто да се добавят кълнове от житни култури, яйца, прясно мляко, бадеми, лешници, фъстъци, шамфъстъци, кашу, орехи, сушени кайсии, спанак, киселец, морски зърнастец, сушени сини сливи, месо от змиорка, сьомга, костур, овесени ядки, ечемик. Богатството на витамин Е в такива продукти увеличава защитните сили на организма и допринася за по-бързото зарастване на рани.
Консумацията грах, морско зеле, сушени кайсии и сини сливи, картофи, кашу, орехи, кедрови ядки, лешници, бадеми, стафиди, ябълки, смокини, ориз обогатява организма с калий, който неутрализира негативното въздействие на медикаментозното лечение на заболяването върху тялото.
Опасни и вредни хранителни продукти при саркоидоза
- Категорична е забраната за тютюнопушене, тъй като навикът може да доведе до усложнения на проблема, особено ако той засяга белите дробове.
- При саркоидоза се наблюдават завишени нива на калций в кръвта, затова не трябва да се прекалява с храни, които са източници на елемента. Такива са: топено и саламурено сирена, извара, горчица, лешници, шамфъстъци, бадеми, боб, грах, орехи, жито, течна и заквасена сметани, овесени ядки. Прием на прекомерни количества от изброените продукти би могъл да доведе до образуване на камъни в бъбреците.
- Да не се прекалява и с употребата на сладкарски и тестени (от маслено тесто) изделия като: захар, торти, сладкиши, бонбони, подсладени газирани напитки, изделия от бутер тесто. В тях има много прости въглехидрати, допринасящи за по-голямо възпаление.
- Забранено е да се пият алкохолни напитки, те са известни с пагубното си въздействие върху организма.
edaplus.info; narodnimisredstvami.ru
Коментари към Хранене при саркоидоза
Диянка Цолова
Има малко противоречия в предлаганите полезни храни и част от тях са също и в неполезните
Здравейте, вероятно говорите са продукти, като грах, боб, ядки, които са посочени и при полезните, и при вредните. Обърнете внимание обаче, че тези храни не са абсолютно забранени, а съветът е да не се прекалява с консумацията им: "При саркоидоза се наблюдават завишени нива на калций в кръвта, затова не трябва да се прекалява с храни, които са източници на елемента. Такива са: топено и саламурено сирена, извара, горчица, лешници, шамфъстъци, бадеми, боб, грах, орехи, жито, течна и заквасена сметани, овесени ядки. Прием на прекомерни количества от изброените продукти би могъл да доведе до образуване на камъни в бъбреците."
Има малко противоречия в предлаганите полезни храни и част от тях са също и в неполезните