Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при полиартрит

Хранене при полиартрит

Хранене при полиартрит - изображение

Полиартритът е заболяване, свързано с едновременно и последователно възпаление на ставите. Отнася се към хроничните патологии, води след себе си разрушение на синовиалната мембрана, която обгръща ставите. Това е съпроводено от деформация и болка.


Полезни хранителни продукти при полиартрит

  • Преди всичко е важно менюто да се обогати с витамини. Затова следва в него да се включат пресни зеленчуци, плодове, зеленолистни, особено силно ароматни, като кориандър, магданоз, джоджен.
  • При болки в ставите е необходимо ежедневно да се консумира храна, в чиито състав влиза калций: извара, сирена, мляко.
  • Що се отнася до месото, то трябва да бъде включено в менюто, но да се избират нетлъстите и диетични видове: телешко, пилешко, пуешко.
  • При ревматоиден артрит е важно да се приемат ненаситени мастни киселини, които се съдържат в тлъстите видове риба. Затова сьомга и скумрия трябва да се ядат редовно два пъти седмично в продължение на най-малко три месеца. Така ще се подпомогне спирането на възпалителния процес.
  • Често при артрит се развива недостиг на желязо в организма. Неговото количество може да се компенсира чрез консумация на ябълки, черен дроб
  • Бавните въглехидрати ще окажат благоприятно въздействие върху организма (каши от ориз, пшеница, елда).
  • Друг важен момент са продуктите със съдържание на витамини С, Е, Р, също така и каротин. Те се откриват в царевицата, доматите, цвеклото, боба и тиквата.


Вредни хранителни продукти при полиартрит

  • При полиартрит е необходимо да се намали количеството на употребяваната сол. Тя задържа водата в тялото, което увеличава ставните отоци. Това на свой ред ограничава подвижността, изпитва се неприятна скованост. Ако се намали приемът на сол, ще утихне и възпалителният процес.
  • Важен е отказът от продукти-алергени и такива, които причиняват раздразнение. Към тази група се отнасят сладките и пушените изделия, маринованите продукти, прекалено острата храна, цитрусовите плодове и тестените продукти. Всички те може да засилят болезненото усещане и останалите прояви на заболяването.
  • При подагрозен полиартрит е забранена консумацията на продукти, в чиито състав има пурин, защото той се разпада в организма и образува пикочна киселина. Веществото се съдържа в мидите, субпродуктите (мозък, черен дроб, бъбреци, телешки език), сардините, дрождите, какаото. Употребата на тези храни може да повлияе негативно върху протичането на заболяването, да се влоши възпалението, да се усили болката.
  • Под забраната попадат също газираните напитки, цитрусовите сокове и всякакъв алкохол.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка:nic-eda.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниАлт. медицинаИзследванияЛеченияСпециалистиБотаникаНаучни публикацииПсихологияВидеоНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиИсторияАнкетиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпортЛайфстайл