Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Ревматоиден артрит

Хранене при ревматоиден артрит

Хранене при ревматоиден артрит - изображение

Ревматоидният артрит е заболяване, което засяга основно опорно-двигателния апарат и е с инфекциозно-алергичен произход. Страдащите имат болки в ставите, трудноподвижни са (особено сутрин), някои мускули атрофират. При изостряне на заболяването, количеството белтъчини в менюто следва да се ограничи до 1,0-1,5 г на 1 кг телесно тегло.

Разрешени храни:

- мляко, млечнокисели напитки, извара, сирене, яйца;

- месо, риба (варени, приготвени на пара, запечени във фурна, запържени след варене);

- плодове, зеленчуци, горски плодове, отвари;

- зърнени храни - елда, овес, просо;

- трици и хляб от трици;

Количеството мазнини трябва да е 1 г/кг телесно тегло (примерно), около 15% от тях - растителни масла. По време на обостряне на заболяването се ограничават въглехидратите (2-2,5 г на 1 кг телесно тегло), особено лесноусвоимите (захар, мед, сладка, сиропи).

Готварската сол се намалява до 4-5 грама дневно (храната не се посолява, солта се добавя при вече готовите ястия - 1,5-2 г).

Забранени храни:

- спанак, киселец, ревен, отвара от цветно зеле, шоколад, какао;

- сол

- сладки изделия, хляб;

- алкохол (обостря ревматоидния артрит)

Менюто на болния трябва да включва повишено количество витамини (особено В1, В2, В6, РР, С, Р, В). Приемът на антиревматоидни лекарства изисква храната да се приготвя по-специално (както при язвена болест). Такива медикаменти изискват ястията да бъдат богати на белтъчини и витамини.

При тежка форма на заболяването се назначава безсолна диета със силно ограничаване на въглехидратите и с необходимото количество зеленчуци, плодове и горски плодове (диета №10). При намален апетит, изразена деформация на ставите и изменения в състава на кръвта се препоръчва засилен прием на храни с високо съдържание на протеини, нормално количество мазнини и умерено ограничаване на солта и въглехидратите.

При нетежка форма на ревматоиден артрит

1. Се позволява консумацията на:

- нетлъсти меса, риба, яйца (особено мляко и млечни продукти);

- пшеничен и ръжен хляб (по 200 грама);

- супи - млечни, зеленчукови, месни, рибени;

- зеленчуци, плодове (и горски) и различни храни от тях;

- овесени продукти и храни от елда (не ежедневно и в малки количества);

- чай, кафе с мляко, зеленчукови и плодови (и горски плодове) сокове;

2. Ограничават се:

- супи с кисело зеле;

- бъбреци, хайвер;

- каши и пудинги от ориз и грис;

- кондензирано мляко;

3. Забранени са:

- субпродукти (бъбреци, черен дроб, мозък и др.), месо от малки животни;

- сол;

- алкохолни напитки, плодови води, торти;

4.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИнтервютаНовиниОрганизацииСпециалистиАнкетиЛеченияБотаникаМедицински изследванияАлтернативна медицинаНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеКлинични пътекиИсторияХранене при...СнимкиСпортЛайфстайлЗаведения