Хранене при невропатия
Невропатията се отнася към неврологичните заболявания, предизвиква се от дегенеративно-дистрофични промени на периферните нерви. Сред причините са: нарушено кръвоснабдяване, възпаления, интоксикация на организма, нарушено хранене на нервните тъкани.
Полезни хранителни продукти при невропатия
Ястията, които трябва да се консумират при наличие на такъв здравословен проблем, следва да бъдат под формата на каши, течни, стрити и сварени. Калориите да не надвишават 2800-2900, а за денонощие да се изпиват не по-малко от 1,5-2 литра течности.
В менюто да се включат храни като:
- висококачествен пшеничен хляб, който трябва да се изсуши леко;
- супи от разварени пюрирани зърнени култури, приготвени на основата на лек зеленчуков бульон;
- млечни супи, към които може да се добавя масло, млечно-яйчени смеси;
- зеленчукови крем супи;
- сварени или приготвени на пара ястия от нетлъсто агнешко, телешко, говеждо, свинско, пуешко, пилешко;
- сварена или приготвена на пара нетлъста риба и рибени кюфтета;
- течна сметана, прясно мляко, некисел кефир, кнедли, суфле и пудинг от извара;
- полутечни каши от елда, ориз и грис, приготвени с вода или прясно мляко;
- моркови, картофи, цветно зеле, цвекло - сварени или на пара, под формата на пюре или суфле;
- всякакви салати от сварени зеленчуци, а като добавка сварен език или нетлъст варен колбас;
- плодови пюрета, кисели, пюрирани компоти, желета, мед, захар;
- подходящо е да се пие несилен чай, плодови сокове.
Опасни и вредни храни при невропатия
- Да не се консумира прясно изпечен ръжен хляб, също изделия от маслено и бутер теста.
От животинските продукти не трябва да се приемат:
- тлъсти видове месо и птици;
- месни консерви;
- пушени изделия;
- месни, гъбени и рибени бульони;
Също:
- силно концентрирани зеленчукови бульони следва да се изключат от менюто;
- противопоказни са млечните продукти с висока киселинност;
- не е желателно да се консумират просо, ечемик, бобови култури и макарони;
- от зеленчуците не е подходяща консумацията на ряпа, репички, бяло зеле, лук, киселец (както пресни, така и под формата на туршии, консерви и други).
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при невропатия