Хранене при невроми
Невромите са тумори, които се образуват в швановите клетки на черепно-мозъчните, гръбначните и периферните нерви. Често те се появяват под формата на възел и по-рядко като множество възли.
Невромите нарастват бавно и е трудно да се открият в начален стадий. Към заболяването са предразположени преди всичко жени на средна и зряла възраст.
Полезни хранителни продукти при невроми
Правилното хранене ще съдейства за регенерирането на здравите клетки и тъкани в организма, за подобряване на общото състояние, за поддържането на постоянно телесно тегло, ще предпази от възпалителни процеси и ще подпомогне запазването на стабилна
обмяна на веществата.
Най-полезно е да се консумират:
- Растения, съдържащи хлорофил - те повишават общите съпротивителни сили на организма и стимулират фагоцитозата: хлорела, синьо-зелени водорасли, листа от глухарче, грах, зеле, коприва, зелена горчица.
- Плодове и зеленчуци с червено-оранжев цвят. Те са богати на каротиноиди и притежават противотуморни свойства (моркови, тиквички, кайсии, домати, цитруси).
- Сините и червени плодове и зеленчуци - съдържат антоцианини, които са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали. Също така премахват възпалителните процеси и стимулират съпротивителните сили на организма към вируси и канцерогени. В тази група плодове и зеленчуци влизат: ягоди, цвекло, вишни, боровинки, червени сортове грозде.
- Чесън, броколи, ананас - в тях има пикантни съставки, които се характеризират с детоксикиращи и противотуморни свойства.
- Зелен чай - антиоксидант е.
Опасни и вредни продукти при невроми:
- храни с животински произход - месо, риба, птици, колбаси, мазнини;
- всички видове морски продукти;
- млечни продукти с висока масленост;
- пушени изделия;
- пържени ястия;
- храни със съдържание на захар;
- кафе, какао, шоколад, ненатурални напитки;
- консерви;
- бобови храни;
- тестени изделия;
- гъби и гъбени бульони.
Коментари към Хранене при невроми