Хранене при малария
Маларията е инфекциозно заболяване, което се развива в резултат от заразяване с малариен плазмодий. Преносители са комари от рода Anopheles, обитаващи Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка. Възможна е инфекция по време на бременност, раждане или при преливане на заразена кръв.
Признаците:
- отпадналост;
- сънливост;
- главоболие;
- болки в тялото;
- втрисане (посиняване на лицето, студени крайници);
- учестен пулс;
- повърхностно дишане;
- повишена телесна температура (40-41 градуса);
- обилно изпотяване;
- периодични пристъпи на треска;
- увеличаване на далака и черния дроб;
- анемия;
- повръщане;
- превъзбуденост;
- задух;
- световъртеж;
- колапс;
- обърканост.
Усложнения при тропическа малария:
- инфекциозно-токсичен шок;
- маларийна кома;
- белодробен оток;
- остра бъбречна недостатъчност;
- хемоглобинурийна треска;
- смърт.
Полезни храни при малария
При наличие на заразата е необходимо придържането към различни лечебни диети, в зависимост от стадия и формата на заболяването.
При треска се препоръчва диета №13 с обилен прием на течности; при устойчива на хинин форма на малария - диета №9 плюс засилен прием на витамини С, РР, В1. Между пристъпите на треска да се спазва общовъзстановяваща диета №15.
Диета №13 препоръчва консумацията на следните храни:
- изсушен пшеничен хляб от висококачествени сортове брашно, сухари;
- крем супа от месо, обезмаслени рибени и месни бульони с ноазети или яйчени люспи, слизести супи, супа от ориз, елда, грис, фиде, зеленчуци;
- нетлъсти меса и риба, приготвени на пара, във вид на суфле, пюре, кюфтета;
- нетлъста риба, сварена или на пара;
- прясна извара, заквасена сметана в ястията, киселомлечни напитки, настърган кашкавал с неостър вкус;
- масло;
- белтъчен омлет или рохко сварени яйца;
- полутечни каши, сготвени с бульон или прясно мляко (от ориз, елда, овесени ядки);
- задушени или сварени зеленчуци, приготвени под формата на рагу, пюре, пудинги на пара, суфлета (моркови, картофи, цветно зеле, цвекло, тиква);
- плодове и ягодоплодни във вид на мус, пресни сокове, разредени с вода 1:1, компоти, кисели;
- несилно кафе, шипкова отвара, чай с лимон и прясно мляко;
- плодови сладка, захар, мед, мармалад.
Опасни и вредни храни при малария
При пристъпи на треска от менюто да се изключат:
- изделия от маслено тесто, пресен хляб, ръжен също;
- тлъсти видове месо, риба, птици;
- мазни бульони;
- пикантни предястия;
- олио;
- пушени изделия;
- колбаси;
- рибени и месни консерви;
- осолена риба;
- пържени и твърдо сварени яйца;
- високомаслени заквасена и течна сметани;
- макарони;
- каши от ечемик, просо;
- репички, бяло зеле, ряпа;
- бобови култури;
- силни чай и кафе;
- алкохолни напитки.
Източник:
edaplus.info
Снимка: MirBodrosti.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Хинин
- Откриват случаи на тежка малария, резистентна на артемизинин
- Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен
- Див пелин
- Дребно обичниче, Демир бозан
- Антималарици
- Хининово дърво
- Антипротозойни лекарства
- Люляк, Обикновен люляк
- Поява на лекарството "Дараприм" на компания "Burroughs Wellcome Co."
Коментари към Хранене при малария