Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при малария

Хранене при малария

Хранене при малария - изображение

Маларията е инфекциозно заболяване, което се развива в резултат от заразяване с малариен плазмодий. Преносители са комари от рода Anopheles, обитаващи Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка. Възможна е инфекция по време на бременност, раждане или при преливане на заразена кръв.

Признаците:

  • отпадналост;
  • сънливост;
  • главоболие;
  • болки в тялото;
  • втрисане (посиняване на лицето, студени крайници);
  • учестен пулс;
  • повърхностно дишане;
  • повишена телесна температура (40-41 градуса);
  • обилно изпотяване;
  • периодични пристъпи на треска;
  • увеличаване на далака и черния дроб;
  • анемия;
  • повръщане;
  • превъзбуденост;
  • задух;
  • световъртеж;
  • колапс;
  • обърканост.


Усложнения при тропическа малария:

  • инфекциозно-токсичен шок;
  • маларийна кома;
  • белодробен оток;
  • остра бъбречна недостатъчност;
  • хемоглобинурийна треска;
  • смърт.


Полезни храни при малария

При наличие на заразата е необходимо придържането към различни лечебни диети, в зависимост от стадия и формата на заболяването.
При треска се препоръчва диета №13 с обилен прием на течности; при устойчива на хинин форма на малария - диета №9 плюс засилен прием на витамини С, РР, В1. Между пристъпите на треска да се спазва общовъзстановяваща диета №15.

Диета №13 препоръчва консумацията на следните храни:

  • изсушен пшеничен хляб от висококачествени сортове брашно, сухари;
  • крем супа от месо, обезмаслени рибени и месни бульони с ноазети или яйчени люспи, слизести супи, супа от ориз, елда, грис, фиде, зеленчуци;
  • нетлъсти меса и риба, приготвени на пара, във вид на суфле, пюре, кюфтета;
  • нетлъста риба, сварена или на пара;
  • прясна извара, заквасена сметана в ястията, киселомлечни напитки, настърган кашкавал с неостър вкус;
  • масло;
  • белтъчен омлет или рохко сварени яйца;
  • полутечни каши, сготвени с бульон или прясно мляко (от ориз, елда, овесени ядки);
  • задушени или сварени зеленчуци, приготвени под формата на рагу, пюре, пудинги на пара, суфлета (моркови, картофи, цветно зеле, цвекло, тиква);
  • плодове и ягодоплодни във вид на мус, пресни сокове, разредени с вода 1:1, компоти, кисели;
  • несилно кафе, шипкова отвара, чай с лимон и прясно мляко;
  • плодови сладка, захар, мед, мармалад.


Опасни и вредни храни при малария

При пристъпи на треска от менюто да се изключат:

  • изделия от маслено тесто, пресен хляб, ръжен също;
  • тлъсти видове месо, риба, птици;
  • мазни бульони;
  • пикантни предястия;
  • олио;
  • пушени изделия;
  • колбаси;
  • рибени и месни консерви;
  • осолена риба;
  • пържени и твърдо сварени яйца;
  • високомаслени заквасена и течна сметани;
  • макарони;
  • каши от ечемик, просо;
  • репички, бяло зеле, ряпа;
  • бобови култури;
  • силни чай и кафе;
  • алкохолни напитки.

 

Снимка: MirBodrosti.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияМедицински изследванияБотаника