Диета № 13 - при остри инфекциозни заболявания
Предназначение на диетата
- При остри инфекциозни заболявания
Цел
- Поддържане на общите сили на организма и повишаване на неговите съпротивителни сили срещу инфекции, намаляване на интоксикацията, щадене на храносмилателните органи в условията на треска и постелен режим.
Обща характеристика
- Диетата е с намалено съдържание на калории за сметка на мазнините, въглехидратите и в по-малка степен на белтъчините. Повишено е количеството на витамините и течностите. Сред разнообразието от продукти преобладават тези, които се преработват лесно, не предизвикват метеоризъм и не водят до запек. Изключват се източниците на сурови влакна, мазните, солените и трудно смилаеми ястия и продукти. Храните се намачкват или приготвят под формата на пюре. Обработват се на пара или се варят във вода. Поднасят се горещи (температурата им да не бъде по-ниска от 55 - 60 градуса) и студени (не по-малко от 12 градуса).
Химичен състав и калоричност
- въглехидрати - 300 - 350 грама (30% лесно усвоими);
- белтъчини - 75 - 80 грама (60 - 70% животински, особено млечни);
- мазнини - 60 - 70 грама (15% растителни);
- калории - 2200 - 2300 ккал;
- натриев хлорид - 8 - 10 грама (увеличава се при засилено изпотяване и обилно повръщане;
- свободна течност - 2 литра и повече.
Режим на хранене
- Малки порции храна, приемани 5 - 6 пъти дневно.
Продукти и ястия, които са препоръчителни и съответно забранени
Хляб и тестени изделия:
- Препоръчват се - изсушен пшеничен хляб от висококачествено брашно или сухари, бисквити и печива от немаслено тесто;
- Изключват се - тлъсти бульони, супи от бобови култури и просо.
Месо и птици:
- Препоръчват се - нетлъсти видове, месото да бъде почистено от мазнини, сухожилия, ципи, кожи (при птиците); ястия от нарязани на парчета и приготвени на пара говеждо, пилешко, пуешко; варени телешко, пилешко, заешко; суфлета и пюрета от варени меса; кюфтета на пара.
- Изключват се - тлъстите меса, патешко, гъше, агнешко, свинско, колбаси, консерви.
Риба:
- Препоръчват се - нетлъсти видове, кожата се отстранява; приготвят се на пара, варят се под формата на малки парчета или кайма;
- Изключват се - тлъстите видове, осолената и пушена риба, консерви.
Млечни продукти:
- Препоръчват се - ацидофилни и други киселомлечни продукти, прясна извара и изделия от такава (суфлета, пудинги и др.), сметана с масленост 10 - 20%, настърган кашкавал. Прясното мляко и сметаната се добавят към ястията.
- Изключват се - пълномаслени млека и сметани, остри и мазни сирена.
Яйца:
- Препоръчват се - сварени рохко, приготвени на пара, белтъчни омлети;
- Изключват се - сварени твърдо и пържени яйца.
Зърнени храни:
- Препоръчват се - под формата на пюре, добре сварени полутечни и полугъсти каши с добавяне на бульон или мляко към тях, пудинги на пара, суфлета от грис, ориз, елда, овес; сварено фиде.
- Изключват се - просо, ечемик, царевични зърна, бобови култури, макаронени изделия.
Зеленчуци:
- Препоръчват се - картофи, моркови, цвекло, узрели домати, цветно зеле под формата на пюре, суфлета, пудинги на пара. Различните тиквички и тикви може да не се пюрират.
- Изключват се - бяло зеле, ряпа, репички, лук, чесън, краставици, бобови растения и гъби.
Предястия:
- Препоръчват се - желирани меса и риба, хайвер.
- Изключват се - тлъсти, остри на вкус и пушени предястия и мезета, консерви, зеленчукови салати.
Плодове, сладки ястия и захарни изделия:
- Препоръчват се - сурови плодове, но много добре узрели, с мека месеста част, сладки и кисело-сладки, най-често настъргани; печени ябълки, пюрета от сушени плодове, кисели, мусове, пасирани компоти, желета; млечни кисели и кремове. Също са позволени захар, мед, сладка, конфитюри, мармалади.
- Изключват се - плодове, богати на фибри, с дебели груби кори, шоколад и сладкиши.
Сосове и подправки:
- Препоръчват се - бял сос на основата на месен бульон, зеленчукова отвара; също млечни, сметанови, кисело-сладки сосове, полски сос. Брашното за направата им се запича.
- Изключват се - остри и мазни сосове, подправки.
Напитки:
- Препоръчват се - чайове с лимон, несилни чай и кафе с мляко; разредени с вода плодови и зеленчукови сокове; отвари от шипки и от пшенични трици;
- Изключва се - какао.
Мазнини:
- Препоръчват се - масло (и в ястията), до 10 грама рафинирано растително олио в блюдата;
- Изключват се - други мазнини.
ПРИМЕРНО МЕНЮ:
- Първа закуска - каша от грис, приготвена с мляко и чай с лимон;
- Втора закуска - рохко яйце, шипкова отвара;
- Обяд - 1/2 порция пюрирана зеленчукова супа с месен бульон, кюфтета на пара, 1/2 порция оризова каша, компот на пюре;
- Следобедна закуска - печени ябълки;
- Вечеря - варена риба, 1/2 порция картофено пюре, разреден плодов сок.
- През нощта - киселомлечна напитка.
Коментари към Диета № 13 - при остри инфекциозни заболявания