Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при колики

Хранене при колики

Хранене при колики - изображение

Коликите представляват остра режеща болка, наподобяваща пробождане с нож.

Има няколко вида, които се характеризират с различна симптоматика и различни причини за появата им:

Бъбречни колики - те са следствие от преминаването по и изхвърлянето на камъни през пикочните пътища, при изкривяване на уретера или запушването му с камъни, наличие на травми и злокачествени образувания, туберкулоза.

Чернодробни колики (жлъчни) - причина за появата са извеждането на жлъчни камъни или пясък по жлъчните пътища, наличие на холецистит, цироза на черния дроб, хепатоза, дуоденит. Неразположението може да бъде провокирано от преяждане, злоупотреба с алкохол, стресови ситуации, застояване в сгънато положение.

Чревни колики - появяват се при наличие на плътни изпражнения и замърсявания. Други причинители са глисти, некачествена храна, гастрит, попадане на микроби. Спазми се получават и на нервна основа (т.нар. "меча болест"), също при чревна непроходимост.

Оловни колики - при отравяне с олово. Болката може да се усети във всяка една част на тялото.

Бебешки колики - това са друг вид колики, за които се смята, че се дължат на недоразвития стомашно-чревен тракт при новородените. Наблюдават се през първите няколко месеца след раждането на бебето.


Полезни хранителни продукти при колики

При всички видове колики, с изключение на бебешките, страдащият трябва да се придържа към диета, която да намали вероятността от рецидив и да помогне за справяне с проблема. Затова е необходимо храненето да бъде ориентирано към следните продукти и ястия:

  • вегетариански и млечни крем супи;
  • добре сварени зърнено-житни култури: елда, ориз, грис, фиде, пшеница, овесени ядки (може да се приготвят с прясно мляко);
  • пресни, сварени или обработени на пара зеленчуци, пилешко месо, говеждо, рибени кюфтета на пара, домашен пастет от черен дроб;
  • яйца - най-добре е да се сваряват рохко или да се консумират във вид на омлет на пара;
  • некисели млечни продукти;
  • домашни компоти, кисели, сокове, мармалади, мусове (не трябва да бъдат кисели);
  • плодове и ягодоплодни (пресни или печени);
  • хляб - по-добре да не бъде пресен, да е с трици; може да се ядат сухи бисквити, пирожки и кифлички (но не от маслено тесто) с различни плънки (от ябълки, извара, мармалад), но не по-често от 2 пъти седмично.

При бъбречни колики, дължащи се на изхвърляне на камъни, е важно да се установи първо вида на камъните и тогава да се определи съответната диета. Например, ако са оксалатни, е полезно да се консумират праскови, грозде, круши, кайсии, дюли, краставици. При фосфатни камъни помагат сокове от ягодоплодни и бреза, кисело зеле. Вижте още "Хранене при песъчинки в бъбреците"

Що се отнася до бебешките колики, хранителната диета следва да се спазва от майката, тъй като съставът на кърмата се определя от храната, която тя приема. Препоръчва се да се консумират домашно приготвени ястия и здравословни продукти, като цяло. Важно е да се следи и за това дали бебето суче правилно, защото по време на процеса, то може да поглъща въздух заедно с млякото, който да бъде причина за появата на колики. Прочетете "Как да се храни кърмещата жена"


Опасни и вредни храни при колики:

  • прекалено остри, мазни, пушени и солени ястия;
  • алкохол;
  • какао, чай и кафе (силно концентрирани);
  • шоколад, сладолед, сладкарски изделия;
  • бобови култури;
  • печива от бутер тесто;
  • сосове, маринати, консерви;
  • кисели зеленчуци, плодове и ягодоплодни;
  • зеле, ряпа, репички, кисели домати;
  • гъби, гъбени бульони, сосове;
  • киселец, листа зелена салата, спанак, ревен;
  • газирани напитки;
  • мазни, наситени бульони и месни ястия от патешко, свинско, агнешко, също тлъсти видове риба.

Всички тези продукти провокират коликите.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлСпециалистиНовиниСоциални грижиИстория