Хранене при енцефалопатия
Енцефалопатията е група от заболявания, поразяващи главния мозък. Характерът им не е възпалителен, което ги отличава от енцефалита.
При наличие на такъв здравословен проблем настъпват дистрофични промени на тъканите на главния мозък, поради което се нарушават и нормалните му функции.
В зависимост от произхода на заболяването, се различават 2 вида енцефалопатия: вродена и придобита.
За причини на вродената се смятат:
- генетични отклонения;
- дефекти в развитието на главния мозък;
- изкарани инфекциозни болести от майката по време на бременността;
- преждевременно раждане;
- травми на бебето, получени по време на раждането;
- наднормено тегло на бебето;
- увиване на пъпната връв около плода в утробата или по време на раждането;
- хипоксия на плода, резултат от функционални разстройства на жизненоважни органи и системи.
Причини за придобитата енцефалопатия:
- въздействие на някои фактори в постнатален период (следродилен).
Полезни хранителни продукти при енцефалопатия
Препоръчва се придържане към средиземноморска диета, която включва консумацията на морски продукти, кафяв ориз, киселомлечни продукти, нахут, царевица, ръж, ядки. Нискокалоричният хранителен режим е за предпочитане, калориите не трябва да надвишават 2500 дневно. Може да се консумират салати от моркови и сушени плодове (стафиди, кайсии, смокини). Да не се подправят с майонеза, а да се използват растителни мазнини и по специално зехтин, сусамово и ленено масла.
За да се подобри паметта и да се повиши концентрацията, е добре в менюто да се включат скариди и лук.
Да се консумират продукти, стимулиращи работата на кръвоносната система: картофи, домати, цитруси, малини, грозде, чушки, магданоз и чесън.
За понижаване на холестерола и за ускоряване на обменните процеси, както и за извеждането на токсините от организма, помагат: житни култури, черен дроб от треска, също всички плодове и зеленчуци, обагрени в зелено.
Необходимо е да се пие достатъчно количество чиста вода (не по-малко то 2 литра), подходящи са също соковете и компотите.
Всички продукти, които изброихме по-горе, помагат на мембраните на мозъчните клетки да се възстановяват постепенно. Това се дължи на пречистването на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.
Опасни и вредни продукти при енцефалопатия
- големи количества готварска сол;
- всякаква мазна храна;
- шоколад;
- алкохол;
- полуфабрикати;
- храни със съдържание на добавки с Е-кодове;
- транс мазнини;
- палмово масло;
- оцветители и добавки;
- прекалено пикантни ястия.
Посочените вредни храни ускоряват процеса на натрупване на токсини и шлаки в организма, допринасят за образуването на тромби. Всичко това възпрепятства притока на кръв, поради което заболяването прогресира и преминава в по-тежка степен, застрашавайки организма от сериозни последствия.
По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки:moy-narcolog.ru; golovnayabol.com; mozgvtonuse.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Енцефалит
- Кърлежовият енцефалит завзема нови територии в страната
- За първи път у нас се приложи плазмефереза на 1-годишно дете
- Обикновен кръвен тест позволява ранно откриване на енцефалит, предизвикан от имунотерапия
- Хранене при енцефалит
- Предпазване от ухапване от кърлеж
- Миелин базичен протеин тест
- Течност в белите дробове: 5 метода за подобряване на състоянието
Коментари към Хранене при енцефалопатия