Хранене при енцефалит
Енцефалитът представлява възпаление на главния мозък. Различават се първичен, който протича като самостоятелно заболяване и вторичен - следствие от друг здравословен проблем.
При наличие на енцефалит е полезно да се консумират следните храни и продукти:
- месо и нетлъсти видове риба (сварени или приготвени на пара);
- фини зърнени каши;
- киселомлечни продукти (кефир, извара и други), масло и сметана (с ниска масленост);
- напитки - компоти, минерална вода, несилен чай с лимон (може и с мляко), плодови сокове (не прекалено концентрирани);
- тестени изделия от 2 - 3 вида брашно, сухари;
- плодове и зеленчуци без груби влакна.
Опасни и вредни храни при енцефалит:
- остри, пушени, солени, мариновани и тлъсти ястия;
- сладкарски изделия;
- сладки газирани напитки;
- фаст фууд;
- печива от маслено тесто, изделия от бутер и пясъчно теста;
- тежки каши (от елда, ечемик);
- бобови култури;
- гъби;
- плодове и зеленчуци с груби влакна (ряпа, краставици, репички, касис, цариградско грозде, малини, смокини, фурми;
- майонеза, сосове, подправки;
Изброените неполезни продукти водят до по-висока интоксикация на организма, до нарушаване на водно-солевия баланс, провокират алергични реакции, което усложнява още повече състоянието.
Източник:
edaplus.info
Още по темата:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Енцефалит
- Течност в белите дробове: 5 метода за подобряване на състоянието
- Миелин базичен протеин тест
- Хранене при енцефалопатия
- Кърлежовият енцефалит завзема нови територии в страната
- За първи път у нас се приложи плазмефереза на 1-годишно дете
- Обикновен кръвен тест позволява ранно откриване на енцефалит, предизвикан от имунотерапия
- Предпазване от ухапване от кърлеж
Коментари към Хранене при енцефалит