Хранене при ендометриоза
Ендометриозата е заболяване при жените, което се характеризира с това, че в различни тъкани и органи се развиват клетки на ендометрума (маточна лигавица).
Причините за възникване на проблема може да бъдат от страна на имунната и хормоналната системи (прекомерни количества от женския хормон естроген и недостиг на прогестерон), които предизвикват неконтролиран растеж на ендометрума, неговото продължително отхвърляне със засилено кървене.
При наличие на заболяването е важно придържането на хранителен режим, който е предварително съгласуван с лекар, за да може да се вземат под внимание индивидуалните нужди на организма.
Рационалното и правилно хранене се отразява благоприятно върху имунната система, допринася за регулирането на хормоналните нива. Да се яде минимум по 5 пъти на ден, порциите да бъдат малки, а приеманите течности - поне 1,5 литра.
Полезни храни при ендометриоза:
- продукти-антиоксиданти (пресни плодове и зеленчуци) - изключително се препоръчват при генитална и екстрагенитална форма на заболяването;
- натурални мазнини с повишена съдържание на ненаситени киселини (Омега-3): сардини, сьомга, скумрия, ленено масло, ядки - особено полезни са при менструални кръвотечения, тъй като предотвратяват "трансформирането" на матката;
- продукти, богати на целулоза, която допринася за регулирането нивото на естрогена (кафяв ориз, моркови, цвекло, тиквички, ябълки);
- продукти, включващи растителни стероли в състава си, които от своя страна предотвратяват прекомерните количества естроген (целина, чесън, тиквени и слънчогледови семена, зелен грах);
- броколи и цветно зеле, които съдържат елементи, активизиращи чернодробните ензими и ефективно отстраняващи излишните естрогени от организма;
- нетлъсти видове птиче месо;
- нешлифовани зърнено-житни култури (овесени ядки, елда, ориз, ечемик), хляб от грубо смляно брашно;
- обезмаслени млечни продукти, особено извара (да не се прекалява с тях);
- храни, в които има витамин С: лимони, портокали шипкова отвара, ягоди, сладки червени чушки.
Опасни и вредни храни при ендометриоза:
- червено месо (способства производството на простагландини);
- пържена и остра храна;
- високомаслени сирена;
- краве масло;
- кафе, силен чай;
- майонеза;
- продукти, които възбуждат лигавицата (например, сладки газирани напитки);
- животински протеин (млечни продукти, яйца и риба).
edaplus.info
Снимка: steptohealth.ru
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Ендометриоза
- Шоколадова киста
- Билки при ендометриоза
- Откриха ген, който може да е причина за ендометриоза при жените
- В софийската болница "Надежда" ще заработи кабинет за лечение и диагностика на ендометриоза
- Как се отразява ендометриозата върху психичното здраве на жените
- Как да разпознаем симптомите на ендометриоза
- Франция влиза в битка с ендометриозата чрез пакет от иновации, който включва тест със слюнка
- Хроничната тазова болка засяга между 5 и 26% от жените по света
- Хилъри Суонк съди застрахователната компания, отказала да покрие разходите й за лечение на поликистозни яйчници и ендометриоза
Коментари към Хранене при ендометриоза