Хранене при амилоидоза
Амилоидозата е заболяване, което се характеризира с нарушен белтъчен обмен, в следствие на който в тъканите се образуват и натрупва протеиново-полизахариден комплекс (амилоид).
Видове амилоидоза:
- първична;
- вторична;
- идиопатична;
- старческа;
- диализна.
Причини за развитие на болестта:
- генетична предразположеност;
- провеждане на хемодиализа;
- наличие на остри, хронични възпалителни и инфекциозни заболявания;
- хората на възраст над 40 години са по-податливи към развитието на такъв здравословен проблем.
Признаци на амилоидоза:
- Стомашно-чревен тракт: увеличаване размера на езика, нарушаване на гълтателния рефлекс, стомашно разстройство или обратното - запек. Възможна е, макар това да се наблюдава рядко, появата на отоци в областта на червата и корема, усещане на тежест в корема, гадене след хранене, регургитация (оригване).
- Сърдечно-съдова система: сърдечна недостатъчност, нарушен сърдечен ритъм.
- Централна нервна система: често главоболие, засилено изпотяване, световъртеж, нарушена чувствителност на крайниците, чувство на бодежи в края на пръстите на краката и ръцете, импотентност, напикаване, инконтиненция (незадържане) на изпражненията.
- Хрущялна система: твърдо подуване на ставите, изтръпване на крайниците, пулсираща болка в пръстите, полиартрит, периартрит.
- Увеличаване на далака.
- Дихателна система: упорити бронхити, дрезгав глас, белодробни тумори.
- Съпътстващи симптоми: кожни проблеми (различни възли, папули, синини около очите), проблеми с щитовидната жлеза, надбъбречна недостатъчност, нарушени бъбречни функции (наблюдават се при всички форми на заболяването), анемия, холестерол.
Полезни хранителни продукти при амилоидоза
При наличие на заболяването трябва да се спазва диета, при която организмът да се насити с калий, нишесте и витамин С.
Храни за набавяне на калий:
- зеленчуци (краставици, картофи, тиквички, пащърнак, моркови, зеленолистни зеленчуци);
- бобови култури, включително фъстъци;
- мед и пчелни продукти, особено прашец;
- ябълков оцет;
- гъби;
- пресни плодове (диня, портокали, пъпеши, банани);
- сушени плодове (стафиди, кайсии, сини сливи, смокини);
- хляб от ръжено брашно, пшеничени трици;
- ядки (кедрови, бадеми);
- пшеничени и овесени каши;
- продукти с животински произход: говеждо месо, риба, черен дроб, млечни продукти;
- чай.
Към храните със съдържание на нишесте се отнасят:
- каши: овесена, от елда, просо, пшеница и ориз (кафяв), също ечемичени и от грис;
- хлебни и макаронени изделия, овесени бисквити;
- зърнени култури: ръж, пшеница, овес, царевица;
- боб и грах;
- корени хрян и джинджифил.
Малки количества нишесте се съдържат в тиквата, морковите, доматите, чесъна, зелето, репичките, магданоза, затова няма да поставяме акцент върху тях.
Храни, даващи на тялото витамин С:
- ягодоплододни: шипка, облепиха, касис, калина, офика, ягода, билката орлов нокът;
- цитруси;
- киви;
- всички видове зеле;
- сладки и люти чушки;
- корен хрян;
- млад чесън;
- спанак.
Опасни и вредни храни при амилоидоза:
Тъй като калият се отмива от сладкарските изделия, такива следва да не се консумират. Да не се приемат продукти, съдържащи кофеин, алкохолни напитки. Прекомерното физическо натоварване и стресът също отмиват веществото от организма.
Необходимо е да се ограничат белтъчните храни:
- тофу;
- яйчен белтък;
- десерти и дребни сладки тип "целувки";
- соево мляко;
- нетлъсти телешко и говеждо;
- заешко и пилешко;
- морски продукти;
- леща.
Да се ограничи употребата на готварска сол и солени храни, особено от хора с бъбречни и сърдечни проблеми.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
ВИТАМИН B-50 КОМПЛЕКС капсули * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Д-р Бойка Иванова Серафимова-Димитрова
- Обмяна на белтъците
- Обмяна на липидите
- Обмяна на веществата
- д-р Валентина Христова Гущерова
- Обмяна на енергията
- Регулация на обмяната на веществата
- КП № 81.1 ЛЕЧЕНИЕ НА КОСТНИ МЕТАБОЛИТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НАРУШЕНИЯ НА КАЛЦИЕВО-ФОСФОРНАТА ОБМЯНА ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ
- Амилоидоза
- д-р Антония Ангелова Бинева
Коментари към Хранене при амилоидоза