Хранене при аденоиди (възпалена трета сливица)
Аденоиди се наричат патологичните изменения на назофарингеалната сливица. Проблемът е познат още като възпалена трета сливица. Характеризира се със затруднено носово дишане, хъркане, намаляване на слуха, кислороден глад на мозъка и други неразположения.
Аденоидите се появяват най-често при деца между 3 и 7 години на фона на възпалителни процеси на устната лигавица и след изкарани заболявания (скарлатина, рубеола, морбили, грип, остри респираторни заболявания и други).
Полезни храни при аденоиди
Общи препоръки
Често аденоидите са съпроводени от възпаление на носоглътката, затова в качеството си на общоукрепващо средство се препоръчва приемът на рибено масло (за деца от 2 до 7 години по 1 чаена лъжица). В него има витамин Д, който се усвоява бързо, успокоява лигавицата и потиска възпалителния процес.
Като профилактика лекарите съветват да се правят редовни промивки на носоглътката с морска вода. Разбира се, не бива такава да бъде набавяна директно от морето, защото тя крие опасност от зарази с опасни вещества и микроорганизми, които лесно биха могли да попаднат в мозъка чрез максиларните синуси и да доведат до тежки последици и дори смърт. Освен това, високата концентрация на сол във водата, взета директно от морето, е в състояние да раздразни обонятелните рецептори на носа, респективно, до изгаряне.
Най-добрите препарати са преминалите съответната стерилизация.
По отношение на храненето, заболелият трябва да се придържа към рационално такова. Това означава:
- да се консумират повече сурови зеленчуци (настъргани със ситно ренде) или задушени (моркови, зеле, целина, броколи, цветно зеле, картофи, лук, листни зеленчуци);
- да се засили приемът на некисели сезонни плодове (банани, круши, ябълки, кайсии и други);
- сушени плодове, както и отвари и компоти от тях също да се включат в менюто;
- прясно изцедени сокове;
- слузести каши да се консумират задължително (овесена, ечемичена, пшенична);
- киселомлечните продукти (кефир, заквасена сметана и други), както и ядките, помагат за набавянето на нужните количества растителни и животински аминокиселини, калций, витамини от В група.
Опасни и вредни храни при аденоиди
От менюто да се изключат:
- сладките изделия;
- прекалено солените ястия;
- продукти, които биха могли да доведат до алергична реакция (ягоди, домати, яйчен жълтък, морски храни, цитруси, мед, шоколад, изделия, съдържащи изкуствени оцветители и ароматизатори и т. н.).
Алергичният пристъп може да бъде причина за нежелано подуване на гърлото и небцето.
Три-четири дни след оперативно отстраняване на проблема е необходимо от менюто да се изключат горещите и твърди храни, които биха раздразнили увредената лигавица. Да се ядат пюрирани супи, месни и зеленчукови каши. Да се пият повече течности (компот, минерална негазирана вода, бульони).
Вижте също: Хранене при тонзилектомия (отстранени сливици)
edaplus.info; youtube.com; vrachikliniki.ru
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Домашни лекове срещу налепи и тапи по сливиците
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Естествени средства срещу уголемена трета сливица
- Премахване на трета сливица
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Д-р Георги Димитров Христов
- Хомеопатия за деца - Синузити
- Операцията на сливиците може частично да промени качеството на певческия глас
- Гаргара с оцет и сол, разтворени в топла вода, ще облекчи зачервеното ви гърло
Коментари към Хранене при аденоиди (възпалена трета сливица)