Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Съвместимост на продуктите - Първа част

Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част

от 12 март 2015г., обновено на 29 апр 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Включването на здравословни продукти в менюто не е достатъчно за съставянето на добър хранителен режим. Необходимо е да умеем да ги съчетаваме правилно. За преработването на различните групи хранителни елементи организмът изработва различни вещества. Затова, за да го облекчим в усвояването, следва едновременно да се приемат сходни продукти. Как да направим това, ще научим от следващите статии. Нека първо разгледаме различните групи храни.

Основни групи продукти според хранителния състав

Белтъчини

Продукти с високо съдържание на белтъчини са ядките и семената, всички зърна, бобови, гъби и яйца. Към тази група се отнасят и всички храни с животински произход, освен сланината и кравето масло. Сред зеленчуците патладжанът се определя като протеинов.

боб

Въглехидрати

В групата на въглехидратите влизат всички сладки и тестени изделия, сладки плодове и храна, съдържаща нишесте.

Бисквити

Нишесте

Нишестето се среща в пшеницата, ечемика, ръжта, овеса, също тиквата и тиквичките.

Тиквички

Захари

Към групата на захарите спадат всички сладка, сиропи и мед.

Мед

Храни с умерено съдържание на нишесте

Продукти, в чиито състав наличието на нишесте е умерено, са кореноплодните растения и цветното зеле.

Кореноплодни зеленчуци

Мазнини

Към групата на мазнините се отнасят всички видове растителни мазнини, също и животинските (краве масло, топено масло, мазнина, високомаслени видове сметана).

масло

Сладки плодове

Като сладки плодове се определят сушените такива, гроздето, райската ябълка, смокините, фурмите.

райска ябълка

Кисели плодове

Към киселите плодове се отнасят всички цитруси, киселите сортове грозде и ябълки, сливите и доматите.

Цитрусови плодове

Полукисели плодове

Като полукисели плодове се категоризират сушени смокини, ябълки, праскови, круши, вишни, ягоди, касис.

сушени смокини

Листни зеленчуци и зеленчуци без съдържание на нишесте

Всички зеленчуци с всякаква окраска, например: магданоз, спанак, целина, киселец, праз, зеле, чушки, ряпа, чесън, аспержи и други не съдържат нишесте в състава си.

Зеленолистни зеленчуци

Във втората част ще продължим със съчетаването на различните групи храни, определяйки дали то е подходящо, или не, и защо.

Източник:

Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
5.0/5 2 оценки

Коментари към Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 16:53
    Коментирайте "Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
  • 90-дневна диета (разделно хранене)
  • Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Витамини D, C и Цинк - кои продукти ще ми препоръчате?

преди 1888 дни, 6 часа и 46 мин.

Как правилно се носи маска против грип?

преди 1930 дни, 4 часа и 30 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 4 часа и 57 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 19 часа и 57 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 20 часа и 9 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 20 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival