Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част
Включването на здравословни продукти в менюто не е достатъчно за съставянето на добър хранителен режим. Необходимо е да умеем да ги съчетаваме правилно. За преработването на различните групи хранителни елементи организмът изработва различни вещества. Затова, за да го облекчим в усвояването, следва едновременно да се приемат сходни продукти. Как да направим това, ще научим от следващите статии. Нека първо разгледаме различните групи храни.
Основни групи продукти според хранителния състав
Белтъчини
Продукти с високо съдържание на белтъчини са ядките и семената, всички зърна, бобови, гъби и яйца. Към тази група се отнасят и всички храни с животински произход, освен сланината и кравето масло. Сред зеленчуците патладжанът се определя като протеинов.
Въглехидрати
В групата на въглехидратите влизат всички сладки и тестени изделия, сладки плодове и храна, съдържаща нишесте.
Нишесте
Нишестето се среща в пшеницата, ечемика, ръжта, овеса, също тиквата и тиквичките.
Захари
Към групата на захарите спадат всички сладка, сиропи и мед.
Храни с умерено съдържание на нишесте
Продукти, в чиито състав наличието на нишесте е умерено, са кореноплодните растения и цветното зеле.
Мазнини
Към групата на мазнините се отнасят всички видове растителни мазнини, също и животинските (краве масло, топено масло, мазнина, високомаслени видове сметана).
Сладки плодове
Като сладки плодове се определят сушените такива, гроздето, райската ябълка, смокините, фурмите.
Кисели плодове
Към киселите плодове се отнасят всички цитруси, киселите сортове грозде и ябълки, сливите и доматите.
Полукисели плодове
Като полукисели плодове се категоризират сушени смокини, ябълки, праскови, круши, вишни, ягоди, касис.
Листни зеленчуци и зеленчуци без съдържание на нишесте
Всички зеленчуци с всякаква окраска, например: магданоз, спанак, целина, киселец, праз, зеле, чушки, ряпа, чесън, аспержи и други не съдържат нишесте в състава си.
Във втората част ще продължим със съчетаването на различните групи храни, определяйки дали то е подходящо, или не, и защо.
Снимки: pixabay.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
- 90-дневна диета (разделно хранене)
- Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене
- Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
- Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част
Коментари към Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част