Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Съвместимост на продуктите - Втора част

Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част

от 31 март 2015г., обновено на 29 апр 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Включването на здравословни продукти в менюто не е достатъчно за съставянето на добър хранителен режим. Необходимо е да умеем да ги съчетаваме правилно. За преработването на различните групи хранителни елементи организмът изработва различни вещества. Затова, за да го облекчим в усвояването, следва едновременно да се приемат сходни продукти. Как да направим това, ще научим сега, а правилното съчетаване на хранителните продукти е важен момент от храненето, който има пряко отношение към нашето здраве.

Съчетаването на продуктите

Киселини с нишестета

Нежелана е комбинацията на кислини и нишестета, тъй като първите унищожават веществата, които преработват нишестето. Такива продукти следва да се консумират отделно.

Белтъчини и нишестета

За преработка на белтъчините е необходима високо киселинна среда, за нишестето киселини не са нужни. При това, стомашната среда е практически неутрална. Ако тези продукти се смесят, това ще се отрази на разграждането на нишестето, тъй като веднага ще се отдели кисел стомашен сок.

Белтъчини с белтъчини

Това съчетаване не е желателно. За преработката на различните белтъчини се отделя стомашен сок с различна киселинност. Затова от една от съставките няма да бъде преработена качествено или за целта ще е необходимо по-дълго време. Да не се комбинират: месо с яйца, мляко с ядки, сирена с месо.

Киселини с белтъчини 

За преработката на белтъчини се отделя ензимът пепсин. Но, ако се използва кисела среда заедно с белтъчна, то организмът ще произвежда по-малко пепсин от необходимото. Т.е. процесът на преработка на белтъчините ще се забави. Такова съчетание предизвиква ферментация и гниене на протеиновата храна.

Мазнини с белтъчини

Всякакви мазнини спират производството на стомашни сокове. Присъствието на първите може да удължи времето за преработка на белтъчините повече от 2 часа, затова не комбинирайте белтъчините с мазнини. Положението може да спаси изобилието от зелени растения на трапезата, които намаляват способността на мазнините да стопират секрецията.

Захари с белтъчини

Захарите под всякаква форма пречат на производството на стомашен сок. По този начин се възпрепятства усвояването на протеиновата храна. Да не се съчетават белтъчините със захарите. Белтъкът не се преработва, прекалено дълго време се намира в стомаха, предизвиквайки процеси на гниене.

Захари и нишестета

Преработването на нишестета започва още в устната кухина под въздействието на слюнката и завършва в стомаха. Захарите се обработват само в тънките черва. Така, попадайки заедно в организма, захарите се инхибират в стомаха, което е абсолютно ненужно, и предизвиква ферментация. Изхождайки от това твърдение, следва, че кашите не трябва да се подслаждат със захар, да не се добавя и мед към тях. Хлябът със стафиди, сушени сини сливи или кайсии също води до този процес.

Източник:

Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
5.0/5 2 оценки

Коментари към Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част
    www.framar.bg 
    на 08 October 2025 в 08:56
    Коментирайте "Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
  • Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част
  • 90-дневна диета (разделно хранене)
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ФибромиалгияФибромиалгия

Фибромиалгия

от 08 окт 2025г.Прочети повече
Пълноценният социален живот в напреднала възраст предпазва от болестиПълноценният социален живот в напреднала възраст предпазва от болести

Пълноценният социален живот в напреднала възраст предпазва от болести

от 07 окт 2025г.Прочети повече
Лекарството баксдростат забавя прогресията на хронично бъбречно заболяванеЛекарството баксдростат забавя прогресията на хронично бъбречно заболяване

Лекарството баксдростат забавя прогресията на хронично бъбречно заболяване

от 07 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 11 дни, 15 часа и 53 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 20 дни, 18 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ФОРМУЛА ЗА ГИНЕКОЛОГИЧНА ПОДКРЕПА + ВИТАМИН B12 100 мл

БЕРИ ЧИПС 100гр ЯЖ ПОЛЕЗНО

МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY

МАЛИНА 100гр ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЯГОДА 100гр ЯЖ ПОЛЕЗНО

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

д-р Емилия Стамболова Костадинова

Коментар на: Който и да е от 07 окт 2025г. в 19:49:23

ФИТОЛАКА ДЕКАНДРА 9 СН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 окт 2025г. в 16:31:55

НУРОФЕН СТОПКОЛД таблетки * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 окт 2025г. в 16:30:20

КОЛДИСЕПТ НАНОСИЛВЪР спрей за нос 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 окт 2025г. в 16:29:10

УРИМИЛ УРИКАУТ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 окт 2025г. в 16:28:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival