Хранене при стафилококова инфекция
Стафилококовите инфекции се причиняват от някои видове бактерии стафилококи. Клиничната картина е различна, характеризира се с гнойно-възпалителни огнища и интоксикация на организма.
Полезни и вредни хранителни продукти
Няма специална диета, която трябва да се спазва при стафилококова инфекция, но заболелият трябва да се придържа към подходящото хранене при инфекциозни заболявания (Лечебна диета № 13).
При остри форми на стафилококова инфекция организмът се интоксикира, може да се наблюдава изменение на функциите на отделни органи, нарушава се енергийният обмен на тялото (изразходва се повече енергия), белтъчният обмен (наблюдава се засилено разграждане на белтъчините), водно-солевият също (загуба на минерални вещества и течност), намалява количеството на витамините в организма.
Хранителният режим трябва да осигурява достатъчно от необходимите хранителни вещества и енергия, за да може организмът и защитните му функции да работят нормално.
Менюто следва да включва продукти и ястия, които се усвояват лесно. Храненето да бъде често, но да се приемат малки порции.
Препоръчват се:
- протеинови продукти (дневна доза от 80 грама белтъчини, от които 65% да са с животински произход) - стрити/смлени месни ястия, приготвени на пара, сварена риба, яйца (рохки, омлети на пара, суфлета), извара, различни видове сметана, масло, рафинирано растително олио, зехтин;
- продукти с въглехидрати (300 грама дневно, от тях 2/3 сложни - каши, картофи, макарони и 1/3 лесно усвоим въглехидрати - желета, мусове, мед, сладка;
- продукти, източници на хранителни влакна - плодове, зеленчуци, ягодоплодни;
- обилен прием на течности - чай с мляко, с лимон, шипкова отвара, компоти, сокове, обезмаслени киселомлечни напитки, трапезна минерална вода;
- продукти, които повишават апетита - киселомлечни напитки, нетлъсти рибени и месни бульони, кисело-сладки плодови сокове, разредени с вода, доматен сок;
- храни, богати на витамини А, В, С - тиква, моркови, сладки чушки, броколи, спанак, магданоз, кедрови ядки, орехи, риба тон, облепиха;
В периода на възстановяване заболелият може да се придържа към лечебна диета № 2 (с умерено стимулиране на стомашно-чревния тракт), а след оздравяване е подходяща лечебна диета № 15 (рационално хранене).
Опасни и вредни хранителни продукти при стафилококова инфекция
Следва да се ограничи консумацията на сол, силно кафе, чай, концентрирани бульони.
От менюто да се изключат:
- соя, грах, боб, леща;
- зеле;
- ръжен хляб;
- пържени и панирани храни;
- тлъсти видове меса (агнешко, свинско, гъше, патешко);
- някои видове риба, например, есетрови;
- пушени изделия, консерви;
- подправки и по-специално пикантните (хрян, пипер, горчица);
- сланина;
- алкохолни напитки.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕСТИВ дъвчащи таблетки * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Билки и домашни средства срещу стафилококова инфекция
- Изследване за стафилококи
- Стафилококи
- B95 Стрептококи и стафилококи като причина за болести, класифицирани другаде
- J15.2 Пневмония, причинена от стафилокок
- Изследване за MRSA ( метицилин-резистетни Staphylococcus aureus)
- M00.0 Стафилококов артрит и полиартрит
- A49.0 Стафилококова инфекция, неуточнена
- Витамин B3 може да помогне в борбата срещу стафилококови инфекции
- P23.2 Вродена стафилококова пневмония
Коментари към Хранене при стафилококова инфекция