Хранене при сарком
Сарком е група от злокачествени образувания на съединителната и поддържащите тъкани (мускули, кръвоносни съдове, хрущяли, мастни отлагания, кости). По своята същност това е рядък вид рак.
Полезни продукти при сарком
Лекарите препоръчват на заболелите правилно хранене, балансирано и порциите да се приемат на 5 - 6 пъти за деня. Храната трябва да се сдъвква много добре. Да се наблегне на плодовете, зеленчуците, зърнено-житните култури, защото те хранят организма и го насищат максимално с витамини и полезни вещества, без да му вредят по какъвто и да било начин.
Полезно е да се консумира свински, говежди или пилешки черен дроб, краве масло, топено сирене, сладък картоф, броколи, морско зеле, змиорка, стриди, водорасли, сирене, извара, моркови, зелена салата, яйчен жълтък. Те съдържат витамин А, който е антиоксидант и е необходим за растежа и регенерирането на тъканите. Освен това, той е отговорен за повишаване на имунитета и помага на организма да устои на инфекциите.
Редовният прием на шамфъстъци, фъстъци, кедрови ядки, кашу, орехи, овесена каша, царевица, ечемични продукти, елда, просо, пшеница, леща, свинско месо обогатява организма с витамин В1, който нормализира работата на всички клетки в организма и повишават съпротивителните му сили към инфекции.
Гъбите, кокошите яйца, гъшето месо, спанакът, шипката, изварата, скумриите, ябълките, доматите, празът, зелето, киселомлечните продукти осигуряват постъпването на витамин В2 в организма. Този витамин е необходим за растежа и обновяването на тъканите.
Продукти като боб, овесена каша, орехи, лешници, шамфъстъци, царевица, яйца, бъбреци, черен дроб, покълнала пшеница, соя, пилешко месо насищат организма с витамин В3, който помага за поддържането на имунитета, особено при действието на антибиотици; също така регулира работата на нервната система.
Важно е в менюто да присъстват зелена салата, праз, спанак, броколи, гъби, хрян, боб, орехи, черен дроб, фъстъци, бадеми, лешници, киселомлечни продукти, яйца. Те са източници на витамин В9, отговарящ за производството на нови клетки.
Консумацията на тиквени семена, див ориз, боб, пшеница, елда, бадеми, сусамови и слънчогледови семена, бирена мая дава на организма витамин В15, който извежда токсините от тялото и премахва умората.
При саркома е важно да се ядат и шипки, касис, калина, облепиха, офика, чушки, киви, люти чушки, брюкселско зеле, също червено и цветно зеле, броколи, ягоди, орлов нокът, цитруси, спанак, хрян, ряпа. Всички тези продукти са богати на витамин С и не само участват активно в образуването на съединителната тъкан, но и извеждат токсините и отровните вещества от организма.
Витамин Е също трябва да се набавя, а той се съдържа в: бадеми, фъстъци, шамфъстъци, кашу, орехи, сушени кайсии, шипки, пшеница, облепиха, спанак, змиорка, калмари, киселец, сушени сини сливи, сьомга, соево, царевично олио, олио от покълнала пшеница. Витамин Е е антиоксидант, изпълнява защитна функция за организма, неутрализира действието на свободните радикали, които могат за бъдат причина за появата на тумори.
Вредни продукти при сарком
От менюто да се изключат сладките и тестените изделия, също и висококалоричните. Доказано е, че храната, богата на въглехидрати допринася за развитието на онкологичните заболявания.
Същото се отнася и за мазната храна, включително и за животинските мазнини.
Заболелият от сарком не трябва да пуши и да не злоупотребява с алкохола, за да не се отравя организма с отровни вещества. Освен това, при сарком на белите дробове, тютюнопушенето може само да влоши състоянието.
Според учените прекаляването с остра, солена и много гореща храна може да доведе до сарком на стомаха.
През март 2013 година американски учени установяват, че жените, страдащи от сарком на млечните жлези, не трябва да консумират кисело мляко, сладолед и сирена, защото по този начин ще намалят шанса си за оздравяване с два пъти. Според тях ежедневният прием на такива продукти допринася за растежа на тумора, което се дължи на наличието на естроген в тях. Изследванията по този въпрос продължават.
Пушени храни също не трябва да присъстват често в менюто, за да не се натоварва допълнително имунната система по време на борбата със заболяването.
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лекари от „Еврохоспитал“ спасиха крака на дете, страдащо от сарком на Юинг, чрез иновативна операция
- Болно от рак дете получи нова раменна кост от титан
- Изкуствен интелект може да определи по-точно агресивността на ретроперитонеален сарком от биопсията
- Генетична карта идентифицира гени, които причиняват сарком
- Принос на д-р Уилям Коули в лечението на онкологичните заболявания, 1 част
- Принос на д-р Уилям Коули в лечението на онкологичните заболявания, 2 част
- Ракът на костите при децата се развива години преди да се прояви болестта
- Имплант с антитуморно покритие се бори с рака
Коментари към Хранене при сарком