Хранене при розацея

Розацеята (или розово акне) е заболяване на кожата, разновидност на акнето, което се изразява в появата на зачервявания и пъпки по брадичката, бузите, носа, челото, а понякога и по очите и клепачите. Те могат да се появяват и да изчезват, както и да променят местоположението си. От розацея най-често страдат възрастните.
Храненето е от особено значение при наличие на този здравословен проблем, тъй като той е следствие не само от въздействието на външни фактори, но и от влиянието на вътрешни такива. Менюто трябва да бъде съставено от продукти, осигуряващи правилно и балансирано хранене. Да се приемат малки порции 4 - 5 пъти дневно. Освен това е необходимо да се обърне внимание на индивидуалната поносимост на организма към продуктите, защото всеки един от тях може да влоши състоянието на кожата при различните хора. Лекарите са на мнение, че розацеята може да се държи под контрол, ако страдащият се храни правилно и спазва диета.
Полезни храни при розацея
- Ябълки (несладки сортове), цвекло, бяло зеле, моркови, картофи, краставици, тиква, пъпеши - в тях се съдържат разтворими фибри, които извеждат токсините от организма, пречиствайки го. Действат благоприятно и върху кожата.
- Покълнали пшенични зърна, кафяв ориз, бирена мая, пълнозърнести продукти - всички те съдържат витамин В, чиито дефицит е резултат от заболяването.
- Риба (херинга, сьомга, риба тон, камбала, скумрия) - в нея има омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението.
- Кокоши яйца, черен дроб, гъше месо, скумрия, спанак, печурки, пачи крак, манатарки - състава им има витамин В2 или рибофлавин, който осигурява обновяването на тъканите и подобрява състоянието на кожата.
- Пилешкото месо, сладките чушки, чесънът, нарът, просото, лешниците и орехите са полезни, защото съдържат витамин В6 (пиридоксин), който е отговорен за поддържането на имунитета и за нормалната работа на органите и системите.
- Пуешко, заешко, гъше месо, грах, пшеница, говеждо, калмари, сьомга, риба тон, сардина, щука, сафрид, кашу, шамфъстъци - богати са на витамин РР, който също е необходим за здравето на кожата.
- Спанак, моркови, цветно зеле броколи, лук е полезно да се консумират, защото в тях има витамин К, който нормализира работата на стомашно-чревния тракт и по този начин помага да се преборим със заболяването отвътре.
- Черен дроб, сметана, морско зеле, стриди, извара, масло, змиорка, сладки картофи - на всички тях трябва да се обърне внимание, тъй като дават на организма витамин А (ретинол). Наричат го анти инфекциозен витамин, защото повишава имунитета, засилва регенерирането на тъканите, също така подобрява състоянието на кожата.
- Полезно е да се изпиват до 2 литра вода дневно - тя поддържа защитните сили на организма, участвайки във всички биологично процеси в него.
Вредни продукти при розацея
- Продукти с високо съдържание на кофеин (кафе, чай, кола) - кофеинът допринася за производството на хормона кортизол, провокиращ стрес. На свой ред той пък е една от причините за появата на пъпки по кожата. Кофеинът е вреден и заради притока на кръв към лицето и зачервяванията по кожата, които са следствие от употребата му.
- Трябва да се ограничи приемът на сладки и тестени изделия, също на сокове с високо съдържание на захар, защото те засилват появата на възпаления. Хората, които не могат да си представят живота без сладко, може да хапват мед и сушени плодове.
- Млечните продукти в големи количества вредят, но не при всички пациенти се забелязва влошаване на състоянието на кожата при употребата им. Сладоледът и твърдите сирена обаче, трябва да се ограничат, защото те съдържат прогестерон, който засилва работата на мастните жлези, предизвикващи появата на гнойни пъпки и проблемна кожа на лицето.
- Същото се отнася и за мазната храна.
- Алкохолни напитки не трябва да се пият. Доказано е, че алкохолът сам по себе си не предизвиква поява на розацея, но употребата му може да влоши протичането на заболяването, тъй като кръвоносните съдове се разширяват и водят до допълнително зачервяване на лицето.
- Важно е да се ограничи и консумацията на остра, консервирана, маринована, пушена и солена храна, пържените и горещите ястия също, защото подпомагат появата на пъпки, разширяват кръвоносните съдове, предизвикват зачервяване, отслабват имунната система.
- Не се препоръчва консумацията на червено месо, защото то влошава състоянието на кожата.
- Да се ограничи приемът на цитруси и сладки плодове (разрешават се несладки ябълки), грозде - водят до възпаления по кожата.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СИНХРОЛАЙН РОЗАКЮР ТОНИК ЛОСИОН ЗА КОЖА С ПРОЯВИ НА РОЗАЦЕЯ 200 мл
РУБОРИЛ EXPERT M ГЕЛ - КРЕМ ПРОТИВ ЗАЧЕРВЯВАНИЯ ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 40 мл ISISPHARMA
СЕНЗИФАЙН AR УСПОКОЯВАЩА МИЦЕЛАРНА ВОДА ПРИ РОЗАЦЕЯ 75 мл SVR
ЕУЦЕРИН АНТИРЕДНЕС КОРИГИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ ЗАЧЕРВЯВАНЕ SPF25 50 мл
УРИАЖ МИЦЕЛАРНА ВОДА ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА СКЛОННА КЪМ ЗАЧЕРВЯВАНЕ 500 мл.
УРИАЖ ROSELIANE УСПОКОЯВАЩ КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 40 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Фотодинамична терапия
- Облекчете розацеята по 4 лесни начина
- Пет проблема на кожата
- Облекчете розацеята с женско биле и алое вера
- Натурални продукти облекчаващи розацея
- Стресът и емоционалното напрежение са виновни за розацеята
- Червеното вино влошава състоянието на кожата при розацея
- Облекчете розацеята с чай от лайка
- Облекчете розацеята с 6 натурални средства
- Пикантните храни и подправки влияят на кожата ви
Коментари към Хранене при розацея