Преходната храна - каква трябва да бъде и кога се включва в менюто
Преходната храна е много важен етап между храненето на бебета и това на по-големите деца. Тя се въвежда постепенно в края на 10 месец, когато при децата функционалните възможности на храносмилателната и отделителната системи са нараснали, и продължава до 1,5-годишна възраст. Тогава дъвкателният апарат на детето е по-добре развит и то може да приема по-груби и разнообразни продукти. Това означава, че може да му се дава храната на възрастните, но тя трябва да е приготвена без много сол, подправки и мазнини и да не се запържва. Също да е мека, кашава, но не пасирана, месото да бъде смляно, а плодовете и зеленчуците да са ситно нарязани или настъргани. Ястията са предимно варени или задушени.
10 месец
В края на 10-ия месец, на обяд, преди зеленчуковото или месно-зеленчуковото пюре, се дават няколко лъжици преходна храна, като в следващите дни количеството се увеличава до пълно изместване на пюрето.
11 месец
През този месец се увеличава обемът на приетата храна и се преминава на 4-часов хранителен режим.
12 месец
Вечерното млечно хранене постепенно се замества с постно ястие, млечен десерт или кисело мляко.
- За сутрешната закуска на детето може да се предложи мляко с кифла или бисквити, кускус, попара със сирене, плодово или зеленчуково пюре или настъргани плодове и зеленчуци.
- За обяд – пилешка супа или супа топчета, ястия със смляно месо, мусака, кюфтета, пълнени чушки, пюре от картофи или грах, тиквички с ориз, пюре от спанак със сирене, салата от настъргани зеленчуци и десерт (плодово пюре, компот, настъргани плодове).
- За следобедна закуска на детето се предлага крем с грис, нишесте, мляко с ориз, кроасан, кифла, кисело мляко, айран или нектар.
- За вечеря - постно ястие със 150 – 200 милилитра мляко и млечен десерт.
В „преходното” детско меню трябва да присъстват мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни, варива, плодове и зеленчуци. Ястията от месо и месни продукти се дават 3 – 4 пъти в седмицата. Рибата да се включва в менюто поне един път седмично, както и половин или едно варено яйце всеки ден. Консумацията на сол, захар, захарни изделия и пикантни подправки трябва да бъде ограничена. При приготвянето на детската храна да се избягва употребата на ароматизанти, консерванти и изкуствени оцветители. Тези съставки могат да причинят алергии, главоболие и други здравословни проблеми.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛОРЕЛИ СТОЛ ЗА ХРАНЕНЕ DALIA
ЛОВИ КОМПЛЕКТ ЗА НОВОРОДЕНО BABY SHOWER ЗА МОМИЧЕ
ЛОРЕЛИ СТОЛ ЗА ХРАНЕНЕ PIXI
ЛОРЕЛИ СТОЛ ЗА ХРАНЕНЕ CRYSPI
АВЕНТ БИБЕРОНИ NATURAL RESPONSE 4 ДУПКИ 3+ месеца * 2
НовЛОРЕЛИ СТОЛ ЗА ХРАНЕНЕ AMARO
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при кърмачета и деца
- Адаптирано или краве мляко - кое е по-полезно за бебето?
- Детски кухни – устройство и изисквания
- Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната
- Видове кърмене
- Какво представлява смесеното хранене при бебетата и как се извършва то
- Каква трябва да бъде храната на децата от 1 до 3-годишна възраст
- И изкуственото хранене на бебето си има своите предимства
- Кои продукти да избягвате при хранене на бебето?
- Принципи на захранване на бебето
- Ако кърмачето ни често повръща
Коментари към Преходната храна - каква трябва да бъде и кога се включва в менюто