Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Деца от 1 до 3-годишна възраст?

Каква трябва да бъде храната на децата от 1 до 3-годишна възраст

Каква трябва да бъде храната на децата от 1 до 3-годишна възраст - изображение

След 1-годишна възраст в детския организъм настъпват редица промени – увеличават се функционалните възможности, храносмилателната и отделителната системи функционират по-добре, обмяната на веществата се усилва, нарастват нуждите на организма. Всичко това налага известни промени в храненето.

Отбиването на детето от кърма е труден момент. Захранването трябва да започне постепенно след 6-ия месец и до края на първата година бебето да получава разнообразна храна: плодове, зеленчуци и месо под формата на пюрета и каши, което изисква малко дъвчене. Това е преходна храна, защото не е пасирана и кашава, както е при кърмачетата, но не е и трудно смилаема, както при възрастните. След 3-годишната възраст се замества от обща. Разликата между блюдата на възрастните и тези на бебетата се състои главно в консистенцията и размерите на частичките. Анатомо-физиологичните особености на децата от 1 до 3 години позволява добро усвояване на преходната храна. На една година те имат средно около 8 до 10 зъба, усъвършенства се нервно-рефлекторната и химичната фази на храносмилането, дъвкателният апарат е укрепен, развиват се вкусовите възприятия и се изработват навици за правилно хранене. През този период децата постепенно проявяват предпочитания към някои продукти.

През втората година те започват да се хранят като възрастните. Тогава нарастват и енергетичните им потребности и трябва да приемат около 1300 kcal (килокалории) дневно. Всеки ден в менюто да се включват по 40 грама белтъци, 43 грама мазнини и 180 грама въглехидрати. Храненето е през 4 часа. Това осигурява пълно изпразване на стомаха и е важно за добрия апетит на детето. Количеството трябва да бъде съобразено с физиологичните възможности на гастроинтестиналния тракт и обема на стомаха. За деца от 1 до 1 ½ годишна възраст той е 300 – 350 милилитра, а за деца от 1 ½ до 3 години – 350 до 400 милилитра. В менюто да влизат плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, като сирене, кашкавал и извара, а количеството на захарта, бонбоните и шоколада трябва да се ограничава. 4 – 5 пъти в седмицата да се приема пилешко и телешко меса, нетлъсто свинско и риба. След 3-тата година храната на детето почти не се отличава от тази на възрастните. Тя трябва да бъде вкусно приготвена и затоплена. В тази възраст малчуганът се приучва на хигиенни и хранителни навици. Спокойната и приятна обстановка, както и поднасянето на продукти, съобразени с индивидуалния вкус на детето, имат голямо значение за изработването и поддържането на добър апетит в тази възраст.

През последните години широко се практикува свободното хранене, при което в хранителния режим са задължителни часовете за консумация и интервалите между тях, съставът на предлаганите продукти, но не и количеството им.

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноНормативни актовеБотаникаПроизводителиРецептиСнимкиСоциални грижиПсихологияСпортАлт. медицинаДиетиАнкетиФизиологияОрганизацииИнтервютаСтатистически проучванияЛеченияЗаведенияТестовеИсторияКлинични пътекиСпециалистиОбразованиеИзследвания