Полезните отпадъци от хранителните продукти и как да ги използваме
![Полезните отпадъци от хранителните продукти и как да ги използваме - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/hranene/obelki-plodove-zelenchutsi.jpg)
Когато приготвяме ястия от различните растителни хранителни продукти, винаги изхвърляме части от тях, без да подозираме, че те крият в себе си редица полезни за здравето ни вещества или просто защото не знаем как да използваме тези "отпадъци", за да се възползваме от съставките им. Затова сега ще разгледаме някои от най-често употребяваните растения в кухнята и ще видим какво има в обелките им, чиято съдба в повечето случаи завършва в кошчето за боклук.
Полезните отпадъци от хранителните продукти и как да ги използваме
Обелките от картофите и морковите
Голяма част от хранителните вещества, съдържащи се в картофите и морковите, като например витамин С и калий, се запазват в обелките им. Не е малко и количеството целулоза, което се намира в тях. Колкото до приготвянето, няма специален начин за това, на практика всяко ястие от картофи и моркови може да се направи, като зеленчуците се използват необелени.
Листата и стъблата на броколите
Също както и съцветията, листата и стъблата на броколите са вкусни и богати на антиоксиданти и целулоза, но, за съжаление, често попадат в кофата за смет. Освен това, трябва да кажем, че тези части на растението са отличен източник на каротиноиди, на витамини А и С. Може да се използват в суров вид, като се добавят в салатите.
Кората на пъпеша
Пъпешовата кора е богата на цитрулин (аминокиселина, която допринася за по-добрата циркулация на кръвта). Просто смелете плода с кората с помощта на блендер и ще получите вкусен коктейл, наситен с антиоксиданти.
Кората на тиквата
В кората на тиквата се съдържа набор от жизненоважни антиоксиданти, сред които фито хранителни вещества и фибри. Зеленчукът може да се пече, без да се обелва. Добавяйки лъжица кленов сироп и щипка морска сол, ще получите неповторим вкус.
Люспите на лука
Лучените люспи са богати на кверцетин, който понижава кръвното налягане и възпрепятства запушването на артериите. Освен това люспата притежава противовъзпалителни свойства, потиска производството и отделянето на хистамин, може да бъде полезна за хората, страдащи от сенна хрема (Приложение на лучените люспи).
Сърцевината на ананаса
Сърцевината на ананаса е твърда и не толкова апетитна и сладка като меката част, но в нея има много хранителни вещества. Затова, изяждайки я в суров вид, ще получите всички полезни съставки на ананаса.
Корите на лимоните и портокалите
Корите на лимоните и портокалите са истинско находище на фибри, витамини и флавоноиди. По неофициални данни активното химично вещество (D-лимонен), съдържащо се в корите на тези цитруси, допринася за облекчаване на стомашните киселини и лошото храносмилане. Добрата концентрация на витамин С помага за подсилване на имунната система и за предотвратяване на респираторни инфекции. Освен това, екстрактът от обелките може да се използва в качеството на антибактериален овлажнител, като средство против насекоми и дори за почистване на кухненските съдове от мазнини. Намира приложение и за избелване на зъби. Пектинът и влакната в белия слой под кората може да помогнат за овладяване на апетита и да потиснат глада за около 4 часа.
Още за ползите от корите на портокала може да прочетете тук.
Листата на целината
Освен че в листата на целината има пет пъти повече магнезий и калций, отколкото в стъблата на растението, те са и богати на витамин С и феноли - мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с ракови и сърдечни заболявания, също и против стареене. Просто се добавят в салатата.
Стъблата на цвеклото
Изобилие от глутамин, антиоксиданти и фенолни съединения – това е присъщо за стъблата на цвеклото. Те, както и листата, също се ядат, може да се приготвят на пара.
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ОРЕХ 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Девет ползи от картофените обелки
- Как да обелим и почистим портокала от белите ципи за 1 минута
- Как да обелим киви по най-лесния начин?
- Изгонете мравките от дома си с обелки от краставица
- Използвайте люспи от лук за лечение на варикоза, цистит, настинка, ангина и стоматит
- За да обелите безпроблемно варените яйца, прибавете сода във водата им
- С картофени обелки ще премахнете миризмата на чесън от ръцете си
Коментари към Полезните отпадъци от хранителните продукти и как да ги използваме