Хранене при исхемия
Исхемията е заболяване, което се изразява в недостатъчно кръвоснабдяване към даден човешки орган. Поради това, органът не получава необходимото количество кислород, нужен за нормалното му функциониране.
Полезни хранителни продукти при исхемия
При такъв здравословен проблем храната, която се приема, трябва да бъде освободена от наситени мазнини или да съдържа минимални количества от тях.
В менюто следва да се включат следните продукти:
- млечни храни с ниска масленост: мляко, кефир, извара,
- сирена, йогурт;
- месо: пилешко, пуешко (без кожа), заешко, телешко, дивеч;
- кокоши яйца - до 3 броя седмично;
- морски продукти и риба: несолена риба и приготвена без мазнини (треска, хек, костур, херинга, писия, сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва); особено полезно е морското зеле;
- супи: най-подходящи са зеленчуковите, без запържване;
- тестени изделия: добре е да се консумира непресен хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно;
- зърнено-житни култури: неполиран ориз, елда, овесена и пшенична каши (последната извежда отлично холестерола от организма);
- сладки изделия: мусове, желета, сладости, приготвени без захар (с подсладители);
- топли напитки: чай и кафе без съдържание на кофеин;
- минерална вода;
- компоти от сушени и пресни плодове, билкови отвари (да не се добавя захар);
- плодове и зеленчуци;
- подправки: пипер, оцет, лук, чесън, копър, магданоз, целина, горчица, хрян;
Опасни и вредни хранителни продукти при исхемия
Необходимо е да се намали употребата на животински мазнини и храни, съдържащи холестерол, тъй като консумацията им води до отлагане на плаки и образуването на тромби.
Да се ограничат:
- различни растителни мазнини и маргарини;
- бекон, говеждо, тлъсти видове шунка, кайма от посочените продукти, черен дроб и бъбреци;
- миди и скариди; пържени картофи;
- захаросани плодове;
- бял хляб;
- лешници;
- сладкарски изделия (пандишпанови десерти и такива, приготвени с маргарини);
- мазни предястия;
- алкохолни напитки;
- супи от концентрирани бульони;
- мед;
- фъстъци и фъстъчено масло;
- фруктоза и глюкоза;
- захар;
- соев сос;
- месни, рибени и гъбени пюрета.
Следва да се откажат:
- кокосово масло;
- колбаси, пастети;
- гъше и патешко меса, кожите им;
- кондензирано мляко;
- високомаслени млечни продукти;
- хайвер; особена риба;
- чипсове, много препържени и препечени картофи (с хрупкава коричка);
- пържени ястия;
- сладолед;
- ирландско кафе (с алкохол и сметана);
- сухи бульона;
- фаст фууд;
- шоколад и шоколадови плънки, кремове, пасти;
- майонеза.
Източник:
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Бета-блокери
- Коронарен байпас
- Обикновен габър
- Терапия с блокери на калциевите канали
- Образни изследвания при инфаркт на миокарда
- КП № 50 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧЕН МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ БЕЗ ТРОМБОЛИЗА
- Боянка, Разклонена боянка
- Особености на кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт
- Арника - планинска, Баранник
- КП № 51 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧЕН МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ С ТРОМБОЛИЗА
Коментари към Хранене при исхемия