Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния

Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния

Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния - изображение

Чесънът се смята за един от най-полезните хранителни продукти. Използва се за лечение на и като профилактично средство срещу множество заболявания. Най-популярен е сред хората, страдащи от променливи стойности на кръвното налягане, повишени нива на холестерол и болести на сърдечносъдовата система.

Неведнъж се е коментирала темата за здравните ползи на чесъна за човешкия организъм. Обикновено при натуралните храни те са най-големи, ако продуктът се консумира в сурово състояние. Оказва се обаче че печеният чесън не отстъпва на пресния по лечебни свойства, затова именно тях следва да разгледаме.

чесън

Какво се случва с организма в продължение на 24 часа след прием на 6 скилидки печен чесън?

  • 1 час: попадайки в стомаха, термично обработеният продукт започва да се преработва, тъй като тялото го приема като храна.
  • 2-4 час: чесънът се бори със свободните радикали и раковите клетки.
  • 4-6 час: ускорява се метаболизмът, организмът се освобождава от излишната течност, изгарят се мастните натрупвания.
  • 6-7 час: чесънът унищожава наличните в тялото вредни бактерии.
  • 8-10 час: чесънът изпълнява важна роля на клетъчно ниво, предпазвайки клетките от окисляване.
  • 10-24 час: стартират процеси на дълбоко пречистване на организма.

чесън

Как още влияе лютият зеленчук върху здравето на човека?

  • понижава се нивото на "лошия" холестерол;
  • пречистват се артериите;
  • нормализира се артериалното налягане;
  • подсилва се имунитетът;
  • укрепват се костите;
  • намалява умората;
  • повишава се издръжливостта и се подобряват физическите показатели.

 

Чесънът може да се изпече или изпържи на тиган или във фурната, така той ще омекне и няма да дразни храносмилателните органи.

 чесън

За да бъдем здрави, е необходимо целогодишно да приемаме витамини чрез сезонните храни, които природата ни дава. Чесънът е средство, което може си набавите по всяко време и с негова помощ да избегнете развитието на редица заболявания, както и да повлияете благоприятно такива, от които вече страдате.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: sovkusom.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиИсторияХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиДиетиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаБотаника