Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Болест на Паркинсон

Хранене при болест на Паркинсон

Хранене при болест на Паркинсон - изображение

Болест на Паркинсон е заболяване на централната нервна система, има дегенеративен хроничен характер, наблюдава се невъзможност на заболелия да контролира движенията си. Страдат най-често стари хора и такива на преклонна възраст.

Причините за появата на заболяването не са изяснени, съществуват различни теории и възможни причинители. Това не е предмет на темата ни, защото сега ще говорим за храненето на хората, които имат такъв здравословен проблем.

Тъй като обикновено голям процент от тях страда от запек, необходимо е менюто да бъде богато на влакна, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Много от заболелите имат проблеми със сдъвкването и преглъщането на храната, затова тя трябва да бъде сварена, задушена или приготвена на пара. Плодовете и зеленчуците с твърди кори да се обелват.

От полза ще ви бъде и информацията в статиите ни: Как да храним мозъка? и Как да храним нервите?

Необходимо е да се наблегне на консумацията на:

  • черен дроб;
  • яйца (само сварени или под формата на омлет);
  • краве масло;
  • различни сметани;
  • сладолед;
  • кисело мляко, кефир;
  • каши (особено оризови и от елда);
  • зърнени култури, царевица;
  • риба;
  • цвекло;
  • моркови;
  • ябълки;
  • сушени сини сливи и кайсии;
  • ягоди;
  • чесън и зелени подправки.

 

Вредни хранителни продукти при болест на Паркинсон:

  • пържена и твърда храна;
  • семена и орехи;
  • сухи бисквити и баници;
  • полуфабрикати и различни аламинути;
  • консерви, колбаси, пушени изделия.

 

Всички продукти, изброени по-горе, не са подходящи, защото водят до запек, затрудняват процеса на приемане на храната.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиНовиниНаучни публикацииИнтервютаХранене при...СнимкиИсторияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиСпортБотаникаАлтернативна медицина