Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Диета и хранене при Паркинсон

Диета и хранене при Паркинсон

Диета и хранене при Паркинсон - изображение

За съжаление една от последиците при болестта на Паркинсон е свързана с нарушения на стомашно-чревния тракт. Това е и причината констипацията (запекът) да е сочена за ранна проява на невродегенеративните процеси, характеризиращи състоянието. Поради спецификите на заболяването, водещи до проблеми със стомаха, специалистите препоръчват балансиран и пълноценен хранителен режим, с избягване на определени храни и продукти. Разумната диета би спомогнала за облекчаване на някои от симптомите на заболяването, както и като цяло за подобряване на общото състояние.

На първо място се препоръчва употребата на продукти, богати на фибри - предимно плодове и зеленчуци. В случай, че болестта е напреднала до степен, в която има проблеми със сдъвкването и преглъщането, те могат да се консумират под формата на супи, задушения ястия или пюрета. За да се избегне дразненето на стомаха, е препоръчително плодовете и зеленчуците да се обелват. Освен, че са източник на фибри, те съдържат минерали и витамини, които също са полезни при подобен тип здравословни проблеми.

Конкретно за Паркинсон се препоръчва консумация на плодове и зеленчуци с повишено съдържание на витамин С като цитрусови плодове, червени чушки, домати, зеленолистни зеленчуци, както и на цвекло, моркови, ябълки, кайсии, сливи и на бобови култури – грах, фасул и други.

Умерената консумация на млечни продукти, особено на кисело мляко, чийто положителен ефект върху болните от Паркинсон е обект на сериозни проучвания, също трябва да бъде част от хранителния режим на хора с тази диагноза.

От съществено значение за балансирания режим е достатъчната употреба на течности и най-вече вода, като препоръчителната доза е от 6 до 8 чаши на ден. Водата и изобщо течностите са важни, защото прекомерната консумация на храни, богати на фибри, без достатъчен прием на вода, може да задълбочи проблеми като запека.

При някои хора протеините, които се съдържат основно в месото рибата, яйцата, сиренето и други, могат да взаимодействат с медикамента леводопа, който приемат паркинсониците. Затова като цяло се препоръчва лекарствата да се приемат 30-40 минути преди хранене.

Болните от Паркинсон са по-предразположени към развитие на остеопороза, поради което е добре да приемат повече храни или добавки, съдържащи витамините D или С.

Видът на храните или добавките обаче трябва предварително да бъде консултиран със специалист. При проблеми с кръвното налягане (при Паркинсон то по-често е ниско) може да се увеличи приема на сол в храната, както и на кафе, но тук разговорът с лекуващия лекар също е наложителен.

Хората с диагноза Паркинсон е добре да избягват храни, съдържащи много мазнини, полуфабрикати, консервирани продукти, твърди храни, пържени ястия. Що се касае до алкохола, стига да няма изрична забрана от лекуващия лекар, консумацията на чаша вино или бира няма да има негативни последици. Това обаче отново трябва да става след консултация със специалист, защото в някои случаи алкохолът може да доведе до проблеми с кръвното налягане или да се отрази на ефекта от приеманите медикаменти.

В по-напредналите си форми, болестта на Паркинсон може сериозно да затрудни самия процес на приемане на храна. Ето и някои съвети в тази насока:

  • Изберете тихо и спокойно място, където да се храните;
  • Ако процесът на хранене ви отнема по-дълго време, избирайте лесни за консумация храни, както и такива, които могат да се приемат и изстинали;
  • Избягвайте твърди, сухи или ронливи храни;
  • Приемайте по-малки по обем порции, но по-често през деня;
  • Опитайте се да се храните, когато сте по-малко уморени. Това може да означава преместване на вашето основно хранене около обяд, а не вечер;
  • Стремете се да се храните изправени на стола;
  • Ако носите протези на зъбите си, уверете се, че те са поставени добре;
  • При силен и чест тремор може да се използват чаши с капачки и специален отвор, които предпазват от разливане. Такива се използват и за спортни цели.

 

Повече за болестта на Паркинсон можете да намерите на www.parkinson.bg

 

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииНовиниИнтервютаЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиХранене при...ИсторияВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияСпортПсихологияКлинични пътекиБотаника