Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Апоплексия на яйчниците

Хранене при апоплексия на яйчниците

Хранене при апоплексия на яйчниците - изображение

Апоплексия на яйчниците се нарича неочаквано нарушение целостта на капсулата на яйчника (ляв или десен), което е съпроводено от обилно кръвотечение в кухината му. Понякога може да се появи коремен кръвоизлив.

 

Полезни храни при апоплексия на яйчниците

За да се възстанови организмът след подобен здравословен проблем, особено при наличие на кръвоизлив в корема, е необходимо придържането към някои принципи в храненето и да се заложи на полезни продукти и ястия:

 

Задължително да се консумират храни, богати на белтъчини (те помагат да се увеличи нивото на хемоглобина):

  • месо и говежди черен дроб;
  • каша от елда;
  • боб и леща;
  • риба;
  • зеленчуци - тиква, картофи, цвекло; листни - магданоз, зелена салата, целина; пера зелен чесън (скилидки също);
  • плодове и ягодоплодни - нар, кайсии, ябълки, касис, малини, ягоди и всички, които са обагрени в червен и оранжев цветове.

 

Да се приемат много течности. Добре е да се избират алкални продукти, тъй като те помагат за възстановяването на киселинно-алкалната среда на кръвта.

Изключително подходящи са:

  • фрешове - особено от нар, ябълки и моркови;
  • минерална вода;
  • натурални чайове от ягоди, шипки, офика, касис.

 

Хемаготен също е полезна да се приема, но да се спазват указанията и нормите за прием.

 

Мед - помага за увеличаване нивото на еритроцитите и нормализира това на левкоцитите. Да се взема по 1 супена лъжица сутрин на гладно, след което да се изпива чаша чиста филтрирана вода (може също негазирана минерална).

 

Задължителна е консумацията на сушени плодове: стафиди, сини сливи, кайсии.

 

Ядки - всякакви.

 

Опасни и вредни храни при апоплексия на яйчниците

Необходимо е да се избягват продукти със съдържание на кофеин, оцетна киселина, алкохол, транс мазнини (мазнините като цяло следва да се ограничат). А именно:

  • консерви;
  • маринати;
  • оцет;
  • сладки газирани напитки;
  • саламура;
  • силни алкохолни напитки;
  • черен чай, кафе;
  • тестени изделия;
  • полуфабрикати.

 

Всички тези продукти разрушават стените на съдовете, забавят процеса на усвояване на желязото. Оцетната киселина разрушава мембраната на еритроцитите, под въздействието на киселината те се слепват, което води до тяхната "смърт".

По време на възстановяване на хемоглобина (след голяма загуба на кръв) трябва да се намали консумацията на млечни продукти и на храни с високо съдържание на калций (те не позволяват желязото да се усвои напълно).

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиАнатомияХранене при...ЛюбопитноФизиологияЛайфстайлСпециалистиИзследванияЛеченияБотаника